Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Mike Johnson, a persistat duminică, în pofida presiunilor, în opoziţia sa faţă de publicarea unui raport parlamentar asupra faptelor care îi sunt reproşate lui Matt Gaetz, ales de Donald Trump pentru funcţia de ministru al Justiţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Matt Gaetz, parlamentar de Florida în Camera Reprezentanţilor, a demisionat miercuri seara, la scurt timp după anunţul alegerii sale de către Trump ca titular la Justiţie, anunţ ce a stârnit reacţii dezaprobatoare din cauza caracterului foarte controversat al personajului şi a lipsei sale de experienţă juridică.
El este acuzat că ar fi avut o relaţie sexuală cu o tânără de 17 ani, ceea ce el dezminte, şi a fost vizat de o anchetă federală care s-a încheiat cu o clasare a dosarului, a asigurat acesta în 2023.
Demisia sa a pus de fapt capăt anchetei comisiei de etică a Camerei Reprezentanţilor pentru presupuse infracţiuni sexuale, consum ilegal de droguri, deturnare din fondurile campaniei şi diverse erori profesionale.
Duminică, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a reafirmat că publicarea raportului nu mai este necesară.
„Din câte ştiu, acest raport nu este încă finalizat, el este încă în stadiu de ciornă sumară şi nu este pregătit să fie publicat", a declarat el pentru CNN.
„Întrucât Matt Gaetz a părăsit Congresul, nu cred că ar fi adecvat să-l publicăm", a spus în continuare liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, exprimându-şi opoziţia faţă de transmiterea raportului către Senat, care decide asupra numirilor prezidenţiale.
„Senatul are un proces riguros de examinare şi control, astfel încât nu are nevoie să se bazeze pe un raport sau pe o schiţă de raport", a argumentat Mike Johnson.
Dimpotrivă, Adam Schiff, un ales democrat din Camera Reprezentanţilor şi unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai lui Donald Trump, a apreciat ca necesar ca Senatul să aibă acces la concluziile acestei comisii.
„Oare chiar vom avea un ministru al Justiţiei împotriva căruia există acuzaţii credibile de implicare în exploatarea sexuală a unei minore, de consum potenţial ilicit de droguri şi de obstrucţionare a unei anchete?", s-a întrebat tot la CNN cel care tocmai a fost ales senator de California.
„Dacă Senatul ar confirma numirea sa fără să fi văzut raportul comisiei de etică sau ar autoriza numiri de urgenţă (fără validare parlamentară), aceasta ar echivala cu abdicarea de la responsabilitatea sa constituţională", a apreciat Adam Schiff.
Potrivit lui, prin alegeri atât de controversate, Donald Trump încearcă în mod deliberat să „arate că membrii Congresului american nu-i rezistă la nimic. Dacă îl confirmă pe Matt Gaetz, ei vor face tot ceea ce vrea el", a afirmat senatorul democrat.
Editor : C.S.