Un vaccin anti-malarie „cu potențialul de a schimba lumea” a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, relatează BBC. Testele au arătat că noul ser oferă o protecție de până la 80% în fața periculoasei boli, iar echipa care s-a ocupat de dezvoltarea acestuia se așteaptă ca el să înceapă să fie distribuit începând de anul viitor.
Cercetătorii spun că un factor crucial în favoarea acestui vaccin este faptul că el este ieftin și că au deja un acord pentru producerea de peste 100 de milioane de doze pe an.
Organizația caritabilă „Malaria No More” a salutat informațiile îmbucurătoare și a spus că acest vaccin ar putea însemna un viitor „în care copiii nu mai mor de malarie în timpul vieților noastre”.
A durat mai mult de un secol pentru ca cercetătorii din domeniul medicinei să găsească o formulă pentru un vaccin împotriva parazitului care provoacă malaria, răspândit de țânțari și care este foarte complex și dificil de obținut – el este o țintă care se mișcă constant și își schimbă forma în interiorul organismului, ceea ce face dificilă imunizarea.
Anul trecut, OMS a făcut pasul istoric de a-și da acordul pentru folosirea în Africa a primului vaccin, dezvoltat de compania farmaceutică americană, GSK.
Totuși, echipa de la Oxford spune că abordarea lor este mai eficientă și că vaccinul produs de ei poate fi produs la o scală mult mai mare.
Rezultatele testelor de la 409 copii din Nanoro, Burkina Faso, au fost publicate în jurnalul Lancet de Boli Infecțioase. Testele arată că trei doze inițiale, urmate de o doză booster la un an distanță, oferă o protecție de până la 80% împotriva bolii.
„Suntem de părere că aceste date sunt cele mai bune din domeniu în ce privește un vaccin anti-malarie”, a spus Adrian Hill, director la Institutul Jenner de la Oxford.
Echipa va lansa procedura de aprobare pentru vaccin în următoarele săptămâni, însă concluzia finală va depinde de rezultatele unui test mai mare, pe 4.800 de copii, care va fi încheiat înainte de sfârșitul acestui an.
Hill a spus că vaccinul este foarte ieftin și costurile lui sunt de „câțiva dolari”. „Ne așteptăm la o reducere serioasă a poverii groaznice a malariei”, a adăugat el.
Malaria este una dintre cele mai grave boli, care afectează omenirea vreme de milenii și ucide, în principal, bebeluși și nou-născuți. Teribila boală încă ucide peste 400.000 de oameni pe ani, chiar și după progrese extraordinare în dezvoltarea de insecticide și medicamente.
Editor : Adrian Dumitru