Rusia nu își extinde doar capacitățile de dezvoltare a armelor biologice din apropierea Moscovei, dar face același lucru în Africa, unde studiează în mod activ virușii febrei hemoragice și variolei. În mod ciudat, aceste teste coincide cu declanșarea unor epidemii, arată o analiză a Institutului Robert Lansing.
Washington Post a publicat un raport care coroborează constatările din 2022 ale RLI, care au evidențiat eforturile Rusiei de a dezvolta arme biologice folosind laboratoarele din perioada Războiului Rece.
Raportul afirmă că Rusia a inițiat o renovare și o extindere a unui centru de cercetare în domeniul armelor biologice situat în regiunea Moscovei. Imaginile din satelit ale sitului confirmă construirea de noi instalații pe terenul fostei baze de cercetare sovietice Sergiev Posad-6. Acest oraș militar închis, situat în apropierea orașului Sergiev Posad din regiunea Moscovei, a fost înființat inițial pentru a sprijini unitatea militară 44026, cunoscută sub numele de Institutul Central de Cercetare 48 al Ministerului Apărării.
Un studiu realizat de publicație arată că, după începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul centrului au început lucrările de restaurare și extindere a spațiilor unității.
În trecut, centrul a fost folosit de Ministerul Apărării al URSS și a fost principalul centru de cercetare pentru arme biologice, viruși și alte arme biologice.
Rusia și focarele virale din Africa
O analiză sugerează că virusologia militară rusă are legătură cu focarele virale din Africa.
“În 2022, studiul nostru asupra înregistrărilor privind achizițiile publice de la centrele de cercetare rusești, inclusiv Institutul Central 48 al Ministerului rus al Apărării, ne-a condus la concluzia că Rusia cercetează în mod activ virușii febrei hemoragice și variola. În același an, cercetările efectuate de virusologii militari ruși au coincis cu un focar de variola maimuței în Africa. De asemenea, în Ghana a avut loc o epidemie cu virusul Marburg - un virus pe care noi îl legasem anterior de activitatea virusologilor militari ruși în biolaboratoarele rusești”, comentează Institutul Rober Lansing.
„Până în 2024, analiștii noștri au descoperit prezența biolaboratoarelor rusești în țările africane. Ca răspuns, Rusia a restricționat de atunci accesul la înregistrările privind achizițiile în domeniul apărării, clasificând toate datele legate de contractele din sectorul apărării. Suntem convinși că aceste focare virale din Africa nu sunt întâmplătoare, ci sunt legate de cercetările virusologilor militari ruși. Deși identificarea virușilor specifici studiați în Africa rămâne o provocare, credem că obiectivul principal al acestor biolaboratoare rusești este de a colecta materiale biologice și tulpini virale foarte virulente”, mai spune RLI.
Institutul crede că acuzațiile Rusiei la adresa Statelor Unite - în special operațiunile biolab-urilor sprijinite de Pentagon în Ucraina, Kazahstan și Georgia - reprezintă o încercare de a distrage atenția de la propriile activități biolab ale Rusiei. „Pandemia COVID-19 pare să fi consolidat opinia Kremlinului cu privire la armele biologice ca mijloc eficient de influență economică și geopolitică împotriva Occidentului.”
Citește și: „Viitoarele pandemii vor apărea mai des și vor ucide mai mulţi oameni decât COVID-19”. Mesajul experților reuniți la COP16
Editor : S.S.