Un vaccin pentru malarie testat cu succes în Burkina Faso ar putea fi o descoperire medicală uriașă

Data publicării:
boli tantari malarie
Statele Unite au identificat primele cazuri de malarie pe teritoriul lor după două decenii. Sursa foto: Profimedia Images

Un vaccin pentru malarie dezvoltat de Universitatea Oxford a arătat o eficacitate de 77% în primele teste pe subiecți umani și ar putea fi o descoperire uriașă în lupta împotriva bolii, informează BBC. Malaria ucide peste 400.000 de oameni în fiecare an, majoritatea copii din Africa Subsahariană.

Multe vaccinuri au fost testate în decursul anilor, însă niciunul n-a avut rezultatele așteptate. Cercetătorii spun că vaccinul ar putea avea un impact major asupra sănătății oamenilor.

Testat pe 450 de copii din Burkina Faso, vaccinul s-a dovedit a fi sigur și a prezentat o eficacitate ridicată la 12 luni de la data administrării. Un test derulat pe 5.000 de copii cu vârste cuprinse între cinci luni și trei ani va avea loc în patru țări africane, pentru a confirma descoperirile actuale.

Malaria este o boală periculoasă provocată de paraziții transmiși oamenilor prin înțepăturile țânțarilor. Deși poate fi prevenită și se poate trata, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că au existat peste 229 de milioane de cazuri în 2019, soldate cu 409.000 de morți.

Malaria debutează cu simptome precum febră, dureri de cap și frisoane, iar fără tratament poate progresa rapid și duce deseori la decesul bolnavului.

O potențială descoperire fără precedent

Adrian Hill, directorul Institutului Jenner și profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford, co-autor al studiului, este de părere că vaccinul dezvoltat este primul care să atingă ținta de eficacitate de 75% a Organizației Mondiale a Sănătății.

Cel mai eficient vaccin pentru malarie existent a prezentat o eficacitate de doar 55% în testele efectuate pe copii africani.

Testele asupra vaccinului pentru malarie dezvoltat de Universitatea Oxford au început în 2019, cu mult timp înaintea apariției coronavirusului, iar echipa de la Oxford a creat vaccinul său pentru Covid-19 pe baza cercetărilor asupra malariei, a spus Hill.

Potrivit acestuia, realizarea vaccinului pentru malarie a durat mai mult pentru că există mii de gene în malarie, față de aproximativ 12 în coronavirus, și este nevoie de un răspuns puternic al sistemului imunitar pentru a combate boala.

"Este o mare provocare tehnică", spune Hill. "Marea majoritate a vaccinurilor nu au funcționat pentru că este foarte dificil".

Cu toate acestea, profesorul Hiil spune că rezultatele testului din Burkina Faso arată că vaccinul "are potențialul de a avea un impact major asupra sănătății publice".

Într-un studiu care urmează să fie publicat în jurnalul medical The Lancet, echipa care include cercetători de la Oxford, Nanoro (Burkina Faso) și SUA, a expus rezultatele testelor cu R21/Matrix-M, în timpul cărora au fost administrate doze mici și mari în perioada mai-august, înaintea vârfului sezonului de malarie.

Vaccinul a arătat o eficacitate de 77% în grupul cu doze mari și 71% în grupul cu doze mici.

Halidou Tinto, profesor de Parazitologie și principalul cercetător implicat în teste de la unitatea de cercetare din Nanoro (Burkina Faso), a spus că rezultatele sunt "foarte interesante" și arată "o eficacitate fără precedent".

"Așteptăm cu nerăbdare faza a treia a testelor pentru a demonstra siguranța vaccinului la scară largă și datele privind eficiența pentru vaccinul de care regiunea are mare nevoie", a spus Tinto.

Institutul Serum din India, care a produs vaccinul, spune că se așteaptă la livrări de peste 200 de milioane de doze după ce serul este aprobat de autorități.

Malaria este una dintre principalele cauze ale mortalității la copii în Africa și profesorul Charlemagne Ouédraogo, ministrul Sănătății din Burkina Faso, a spus că noile date arată că un nou vaccin pentru malarie ar putea aprobat "în anii următori".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...