„Boala X” a fost identificată drept o formă agresivă de malarie de autoritățile sanitare din Congo

Data actualizării: Data publicării:
Pacient internat cu malarie in Congo
Boala X aparută în Congo ar putea fi o formă severă de malarie Foto: Profimedia

Ministerul Sănătăţii din Republica Democrată Congo a declarat, marţi, că așa-numita „boală X”, care a provocat aproape 150 de decese în regiunea Panzi, în luna noiembrie, este o formă severă de malarie, informează Reuters.

„Misterul a fost rezolvat în sfârșit. Este un caz de malarie severă sub forma unei boli respiratorii”, a transmis Ministerul Sănătății, într-un comunicat, adăugând că malnutriția din zonă a slăbit populația locală, lăsând-o mai vulnerabilă la boli.

Declarația mai spune că din octombrie au fost raportate 592 de cazuri, cu o rată a mortalității de 6,2%.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat însă pentru publicația USA Today că încă nu a determinat cauza bolii și că încă face teste de laborator. Mai multe mostre sunt analizate la laboratorul OMS din Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo.

OMS trimite truse de sănătate pentru cazurile moderate

Ministrul provincial al Sănătății, Apollinaire Yumba, a declarat pentru Reuters că medicamentele împotriva malariei furnizate de OMS sunt distribuite în principalele spitale și centre de sănătate din regiunea Panzi, cea mai afectată. Un purtător de cuvânt al OMS a declarat că mai multe truse de sănătate pentru cazurile moderate și critice urmează să sosească miercuri în Panzi.

Rapoartele privind o boală necunoscută au stârnit îngrijorare şi au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să trimită o echipă de investigatori în această zonă izolată din Congo.

Oficialii au indicat că există niveluri ridicate de insecuritate alimentară şi malnutriţie în zonă, care ar putea exacerba impactul bolilor cunoscute, inclusiv malaria. OMS a subliniat, de asemenea, „acoperirea scăzută a vaccinării şi accesul foarte limitat la diagnosticare şi la gestionarea de calitate a cazurilor”.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, săptămâna trecută, că 10 probe preliminare de la pacienți din Congo care sufereau de boala misterioasă au ieșit pozitive la malarie, dar nu a exclus posibilitatea ca aceștia să sufere de mai multe boli în același timp.

Amenințări viitoare

Boala „X” reprezintă o amenințare viitoare care ar putea apărea sub orice formă, fie ea virus, bacterie sau ciupercă. Această incertitudine cu privire la natura sa, la modul în care se va răspândi și la locul de unde ar putea proveni reprezintă o provocare semnificativă pentru știința medicală și securitatea sanitară mondială.

OMS a subliniat importanța pregătirii la nivel mondial pentru a combate această amenințare necunoscută, sugerând că este momentul să începem să ne pregătim acum. Această pregătire implică nu numai cercetarea științifică și strategiile de asistență medicală, ci și acțiuni individuale de consolidare a imunității.

În fața unor amenințări atât de imprevizibile, întărirea sistemului imunitar devine crucială. Deoarece majoritatea sistemelor imunitare slăbesc în timpul iernii, adoptarea unor măsuri de consolidare a imunității poate oferi un scut protector împotriva bolilor potențiale.

Recomandări pentru întărirea sistemului imunitar

Modificările simple ale stilului de viață și ajustările dietetice pot ajuta în acest sens. Se recomandă petrecerea timpului în lumina soarelui, consumul de fructe bogate în vitamina C, legume verzi și lapte cu turmeric, împreună cu practicarea yoga. În plus, încorporarea unui decoct Giloy-Tulsi în dietă, împreună cu consumul de migdale și nuci, poate întări și mai mult răspunsul imunitar, scrie oneindia.com.

O parte semnificativă a populației suferă de deficiențe de nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, vitamina D, vitamina B12, calciul și vitamina A. Aceste deficiențe nu numai că compromit sistemul imunitar, dar cresc și riscul diferitelor boli și probleme de sănătate. De exemplu, deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de depresie și oboseală, în timp ce deficitul de vitamina B12 poate duce la probleme neurologice și memorie slabă. În plus, anemia feriprivă, deficitul de calciu și deficitul de vitamina A prezintă riscuri grave pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de boli fatale, dureri articulare, cancer și boli oculare, printre altele.

Înțelegerea acestor deficiențe nutriționale este vitală pentru creșterea imunității și pregătirea pentru potențiale amenințări la adresa sănătății, cum ar fi boala „X”. Remedii simple, cum ar fi consumul de condimente specifice cunoscute pentru dizolvarea colesterolului din vasele de sânge, pot contribui, de asemenea, la sănătatea generală și la prevenirea bolilor. Deși aceste sfaturi oferă un punct de plecare pentru ca persoanele să își întărească sistemul imunitar, este esențial să se consulte cu profesioniștii din domeniul sănătății înainte de a adopta orice nou regim de sănătate.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri