București este pe primul loc în topul celor mai aglomerate orașe din lume. Într-un an, un locuitor al Capitalei pierde în trafic 6 zile. Motive sunt numeroase: străzile nu sunt suficient de largi, amenzile sunt mici și, în lipsa locurilor de parcare, șoferii își lasă mașinile la întâmplare. Mai sunt și cei atât de grăbiți încât nu respectă nicio regulă.
La ora 7 dimineața, în intersecția de pe Șoseaua Viilor din Capitală, nervii bucureștenilor par a fi întinși la maximum. Cei mai mulți dintre ei forțează culoarea verde a semaforului chiar dacă interstectia ar putea fi blocată.
Mulți șoferi se plâng de faptul că pierd ore săptmânal, la semafoare, în intersecții: "E agloemerat, nu se face nimic. Măcar un polițist să fie aici să dirijeze dimineață". "Cred că e funcționarea defectuoasă a semaforului. Sunt prea multe, tramvaie, autobuze, mașini mici".
Intersecțiile blocate, printre problemele traficului din Capitală
Cei mai mulți șoferi nerăbdători rămân blocați fix în mijlocul intersecției.
"Normal că forțează. Normal că greșesc și atunci de blochează mai tare. E logic și normal. Dacă fiecare ar fi disciplinat, sigur s-ar întâmpla lucruri mai bune, adică am circula mai bine."
"Pătrunderea într-o intersecție dirijată prin semafoare dacă prin aceasta se produce blocare în interiorul intersecțiilor se sncționează cu amendă cuprinsă între 9 și 20 puncte amendă și 6 puncte de penalizare", explică Andra Arsintescu, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră.
Adică aproape trei mii de lei. În Marea Britanie, intersecțiile care se blochează frecvent au fost marcate și sunt cunoscute sub denumirea de „yellow box”. Cei care forțează intrarea în intersecție și rămân blocați acolo riscă amenzi de până la 130 de lire sterline. Adică peste 700 de lei.
Anul trecut, polițiștii din Capitală au dat peste 350 de amenzi șoferilor iresponsabili care blocau intersecțiile.
Editor : A.A.