ULTIMA ŞANSĂ PENTRU COPIII DISPĂRUŢI. Singurul expert european în îmbătrânire digitală e român
Florin Lăzău lucrează ca portretist al Poliţiei din anul 2004. Bihoreanul a fost declarat poliţistul anului în 2007, iar în 2008 a făcut un curs specializat în „îmbătrânirea imaginii”, în Statele Unite ale Americii. Acolo şi-a perfecţionat tehnica, motiv pentru care reprezentanţii FBI i-au propus să lucreze cu ei. Poliţistul a preferat să rămână în ţară.
„Este o plăcere, chiar o provocare fiecare caz pentru mine în care întocmesc un portret robot”, spune Florin Lăzău, inspector al Serviciului de Criminalistică Bihor.
Îmbătrânirea digitală ia în calcul mai mulţi factori:„Întocmesc acea îmbătrânire facială digitală pe baza fotografiilor de referinţă ale părinţilor, ale rudelor şi, eventual, ale fraţilor şi încerc să anticipez în timp modificarea structurii faciale a feţei şi ale oaselor”, explică expertul.
Durata medie de lucru la un portret robot este de o oră. Dar totul depinde de capacitatea de actualizare a informaţiilor de către martori sau victimă.
Rezultatele tehnicii nu s-au lăsat aşteptate:„Făcând parte din serviciul criminalistic, sigur că a contribuit la identificarea unor autori în cauze deosebite. Sau chiar îmbătrânire facială în cazul unor dispariţii de minori sau chiar persoane”, declară comisar-şef Nicolae Şerfezeu, şef serviciu Criminalistică IPJ Bihor.
În România dispar în fiecare an aproximativ 3000 de copii. Cazurile nerezolvate încă au o şansă în plus: îmbătrânirea digitală menţine cazul în atenţia oficialilor şi a publicului.
Florin Lăzău este singurul artist criminalist certificat din Europa. În lume mai sunt doar 21 de astfel de criminalişti şi se află toţi în Statele Unite ale Americii.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News