Jurnaliştii The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a împacheta jucăriile mici de plastic care se găsesc în interiorul ouălor Kinder, iar la această muncă extenuantă participă și copii de șase ani. Mama copiilor din reportajul The Sun spune însă că este vorba de o înscenare. Inspecția Muncii arată de asemenea că membrii familiei din reportaj nu figurează ca angajați ai firmei care produce jucăriile. Nu ar fi prima dată când România este în centrul unei presupuse anchete jurnalistice care se dovedește a fi falsă.
ACTUALIZARE. Femeia din reportajul The Sun spune că este vorba despre o înscenare și că jurnaliștii britanici i-au promis că îl vor ajuta pe soțul ei să-și găsească un loc de muncă un Regatul Unit.
Reacții au venit și de la ITM și de la Protecția Copilului.
„Nu sunt înregistrate contracte de muncă cu minori. Firmele au fost controlate de noi în 2014- 2015. S-au aplicat la data respectivă măsurile prevăzute de lege pentru aspectele constatate, dar cazul mi se pare... Nu mă pot pronunţa foarte clar, pentru că în articol, am citit articolul în această dimineaţă, se vorbeşte de două nume care nu figurează că ar fi vreodată salariaţi la firma respectivă, s-ar putea ca numele să fie fictive”, spune Ioan Flore, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă.
„Pornim cu datele prezentate în articol şi o să încercăm împreună cu celalate autorităţi să extindem ancheta să vedem dacă mai sunt astfel de cazuri, însă deocamdată, aşa cum sunt prezentate datele, nu putem spune cu certitudine dacă au fost încălcate drepturile copilului în familia naturală”, spune Mariana Dragoș, reprezentant al Direcției pentru Protecția Copilului.
Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline.
Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.
”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero.
Familia Jurj este implicată în proces. La asamblarea ouălor Kinder participă Timea (30 de ani) alături de soţul ei Christian (41 de ani), precum şi de copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani).
”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat Christian Jurj pentru The Sun.
Se pare că familia primeşte ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA.
Reprezentanţii Romexa SA au declarat că nu aveau nicio idee că firma subcontractată trimitea ouăle pentru asamblare în locuinţele unor familii sărace.