Părinții și copiii au protestat sâmbătă în sectorul 3 al Capitalei, după ce un loc de joacă a fost demolat la începutul săptămânii. Părinţii sunt revoltaţi că Primăria a trimis utilaje şi muncitori să dezafecteze parcul fără să îi anunţe şi fără să asigure zona.
ACTUALIZARE 20.00. Terenul pe care se afla locul de joacă de pe strada Postăvarul, din faţa Scolii 200, a fost retrocedat, prin decizia fostului primar general, în 2012. Proprietarul acţionează Primăria Sectorului 3 în instanţă şi cere eliberarea terenului proprietate privată, dar şi şi despăgubiri, precizează Robert Negoiţă.
„Soluţia găsită de noi este aceea de a amenaja noi locuri de joacă pe două terenuri din apropiere. Înţeleg supărarea locuitorilor din zonă, mai ales că Primăria Sectorului 3 a făcut tot posibilul pentru a păstra acel teren. Mai mult, în 2013, am modernizat locul de joacă, neştiind că fusese retrocedat, prin decizie de Primar General, cu un an în urmă”, a spus primarul.
„Vrem parcul înapoi!” au strigat copiii. „Aici erau toboganele, acolo și acolo leagăne, balansoarele aici, fix aici, și căsuțe, bare de cățărat. Și ne e dor de ele”, mărturisește o fetiță.
„În fiecare zi veneam aici de la școală, mulți copii, ne jucam fotbal, niciunul nu mai are chef să-și facă lecțiile”, spune un băiețel. El a povestit cum s-au petrecut lucrurile în ziua demolării parcului: „Toți au început să țipe pe bare și au început să spună: Demisia! Ei n-auzeau, își vedeau de treabă”
- De ce ai venit? întreabă reporterul un mic protestatar.
- Ca să putem salva parcul, să nu facă blocuri.
- Cum era parcul înainte?
- Era frumos! Veneam după școală și după ce îmi făceam temele.
- Era distracție?
- Da, foarte multă!
„Acest loc a fost parc din anii 60. Din anii 60 până acum nu s-a construit nimic și acum s-a construit. În momentul în care s-a apucat să demoleze, trebuia să vină să spună, să pună o pancartă, să spună: întrucât în art X din codul Z a fost retrocedat. De ce? A venit și l-a tăiat pe ascuns! E ceva putred la mijloc: cum din Sectorul 3 au început parcurile să dispară și să fie acum retrocedate”, spune indignat un localnic.
Primăria Sectorului 3 a anunţat că a găsit alte două terenuri publice, în apropiere, şi că va amenaja acolo noi locuri de joacă.
În jur de 30 de copii însoțiți de părinți se adunaseră sâmbătă în jurul prânzului la locul de joacă cu pricina. „Negoiță, vino-ncoa/ Ca să vezi și fapta ta” sau „Ne-ai furat copilăria” strigau copiii care agitau pancarte pe care scria „Vrem parc, nu beton!”. Au venit cu mesaje, au desenat cu creta pe asfalt, pe unde au mai apucat, și au încercat să se joace printre ruinele fostului parc – sunt foarte multe gropi lăsate în urmă, după ce toboganele, balansoarele, leagănele și băncile au fost ridicate.
Reprezentanții Primăriei spun că terenul cu o suprafață de 4.400 de metri pătrați a fost retrocedat acum zece ani, iar proprietarul a cerut autorităților să elibereze zona.
La ora 15:00 era așteptat în zonă și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care va sta de vorbă cu locatarii și le va spune ce soluții a găsit Primăria pentru a amenaja un alt parc.