2 septembrie 2013. Ionuţ Anghel, de 4 ani şi fratele său, cu 2 ani mai mare, sunt atacaţi de 6 maidanezi pe un teren privat din apropierea parcului Tei din Capitală.
Băiatul cel mare reuşeşte să scape, însă Ionuţ moare din cauza sutelor de muşcături provocate de patrupede.
La ora 12:20, bunica celor doi copii sună la 112 şi anunţă că nu-şi găseşte nepoţii, pe care îî adusese în parc.
Tatăl celor doi copii a aflat totul de la televizor. Tragedia s-a petrecut pe un teren care aparţine unei societăţi private.
În scurt timp ies la iveală primele informaţii despre animalele care l-au atacat pe copil. Unul dintre câinii aparţinea Fundaţiei Caleidoscop din Capitală. Preşedintele fundaţiei este chemat la audieri.
Anchetatorii stau apoi de vorbă şi cu bunica celor doi copii.
În faţa procurorilor ajunge şi proprietarul terenului pe care a avut loc tragedia şi care avea obligaţia să îl îngrădească.
Tragedia din Parcul Tei a declanşat reacţii vehemente în rândul opiniei publice. Sute de oameni au ieşit în stradă în toată ţara şi au cerut eliminarea câinilor fără stăpân de pe străzi.
Autorităţile reacţionează cu greu, la câteva zile de la incident. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu anunţă, printre lacrimi, că va organiza un referendum local pe tema eutasanierii maidanezilor.
„Ce să le spun, doamnă, vorbe? Nu m-am căţărat niciodată pe durerea cuiva. Îi iubesc cum iubesc şi cetăţenii Bucureştiului, ce să le spun? Am trei nepoţi, ar putea fi unul dintre ei, ce să le spun? Iertaţi-ne?”, spunea Sorin Oprescu - primarul Capitalei când a fost întrebat ce le transmite părinților băiețelului.
Primăria ia totuşi o decizie. Echipele de ecarisaj încep vânătoarea maidanezilor.
Cei care îngrijesc patrupedele sunt dispuşi să facă, însă, orice pentru a le apăra.
Referendumul propus de Sorin Oprescu nu mai are loc pentru că, între timp este dezbătută, după 6 ani de pauză, legea animalelor fără stăpân.
Preşedintele şi premierul se contrazic pe subiect.
„Cred că Guvernul trebuie să emită să emită o OUG care pe tot teritoriul să se dea un termen de adoptare a câinilor, iar cei neadoptaţi, îmi pare rău, vor fi eutanasiaţi”, era de părere Traian Băsescu - preşedintele României.
„S-a trezit aseară speculând tragedia unei familii, să ne dea dispoziţii. Legea este în Parlament”, a comentat Victor Ponta, premierul României.
În cele din urmă, parlamentarii adoptă în regim de urgenţă nouă Lege. Aceasta prevede că un câine care nu este adoptat în termen de 14 zile lucrătoare poate fi eutanasiat. Decizia scoate în stradă sute de iubitori de animale.
În acelaşi timp însă, legea introduce un termen nou, adopţia de la distanţă.
Cei care vor să salveze viaţa unui câine prin adopţia la distanţă vor plăti anual peste 3.600 de lei. În schimbul acestei sume, câinii vor beneficia de hrană, apă şi adăpost.
Normele privind eutanasierea au fost adoptate într-un final de Guvern, la 3 luni de la moartea lui Ionuţ Anghel. Astfel, din ianuarie 2014, primarii pot hotărî eutanasierea patrupedelor care nu sunt revendicate sau adoptate. Conform cifrelor oficiale, în Capitală sunt pest 64 de mii de câini fără stăpân.
De la moarte băiatului de 4 ani au fost capturaţi aproape 4.000 de maidanezi, iar 3.000 dintre ei au fost adoptaţi.