Alexandru Rădulescu are doi copii, unul de doi ani şi altul de trei luni, iar banii pe care îi cheltuie cu îngrijirea lor nu sunt deloc de neglijat.
„Pamperșii - 90 de lei baxul, se duc două bucăţi într-o lună, deci 180 de lei, laptele este 29 de lei o cutie, înseamnă 4-5 cutii pe lună”, spune el.
În total, peste 8.000 de lei pe an.
„Îi cer lui Victor Ponta să reducă la 5% TVA pentru scutecele, hăinuțele, laptele, pentru toate produsele care ţin de creşterea şi îngrijirea copilului”, a scris Cristina Pocora, deputat PNL, pe Facebook.
Social-democraţii par să fie mai mult decât încântaţi de propunere, aşa că supralicitează.
„Putem să mergem până la zero la sută TVA pentru aceste produse”, spune Adrian Solomon, preşedintele comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.
Reducerea TVA la 5% ar aduce fiecărei familii o economie anuală de cel puţin 1.200 de lei, iar cu un TVA zero, peste 1600 de lei.
În prezent, Guvernul îi ajută pe părinţi cu o alocaţie de 200 de lei în primii doi ani de viaţă ai copilului, după care valoarea se reduce semnificativ.
În România, părinţii primesc cea mai mică alocaţie pentru creşterea copiilor din Europa - 42 de lei, echivalentul a mai puţin de 10 euro. În Marea Britanie este de aproape cinci ori mai mare, în Franţa de 12 ori mai mare, în Belgia de 15 ori şi ajunge la 152 de euro lunar.
„Decât să dai ajutoare din taxele românilor, famililor cu copii, cu mulţi copii, mai bine le reduci fiscalitatea şi le creşti puterea de cumpărare”, spune economistul Cristian Păun.
Reducerea TVA pentru produsele destinate creşterii bebeluşilor ar putea încuraja şi natalitatea, care a scăzut de trei ori faţă de anii 60. Statisticile arată că cei mai puţini copii se nasc în sudul ţării.