Video Procuror: Transferurile de deşeuri au devenit mai bănoase decât drogurile. Droguri consumă câţiva, dar deşeuri producem toţi

Data publicării:
Deșeuri pregătite pentru a fi arse la Sintești.
Deșeuri pregătite pentru a fi arse la Sintești. Foto: Ministerul Mediului

Transferurile ilegale de deşeuri au devenit mai profitabile decât traficul de droguri, iar transporturile de gunoaie şi deşeuri către România vor creşte extrem de mult în următoarea perioadă, ceea ce ar putea transforma ţara noastră într-o uriaşă ladă de gunoi, a avertizat Teodor Niţă, procuror specializat în combaterea infracţiunilor de mediu în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

„Transferurile ilicite de deşeuri, care constituie o preocupare din ce în mai serioasă a tuturor autorităţilor din UE,  au devenit mai bănoase decât drogurile în multe locuri. Pentru că droguri consumă mai mulţi sau mai puţini, dar deşeuri produc toţi. Omul poluează, prin esenţa lui produce deşeuri”, a spus procurorul Niţă, în cadrul unei intervenţii telefonice la Digi 24.

Procurorul a avertizat că aceste transferuri de deşeuri către România vor creşte cât „de curând” pentru că acestea sunt foarte bănoase, iar România este un „punct extrem de nevralgic” din acest punct de vedere pe harta Europei.

„Depozitarea tonei de gunoi la noi e 17-35 de euro, în Marea Britanie e 500 de lire sterline, în Italia e 500 de euro”, a mai spus Niţă care a adăugat că, pe „principiul vaselor comunicante”, toate deşeurile riscă să ajungă în aceste condiţii în România, mai ales după intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen, când nu va mai fi control la frontiere.

China şi-a închis în 2016 frontierele pentru deşeuri, iar Turcia a închis, de asemenea, frontierele pentru deşeurile din plastic. În plus, Parlamentul European şi Comisia Europeană îngreunează în prezent foarte mult exporturile de deşeuri către ţări terţe, în afara UE, 

„Unde credeţi că vor veni toate deşeurile Europei dacă nu se iau măsuri? Fix la noi”, a spus procurorul Teodor Niţă.

O măsură pentru combaterea acestui fenomen ar fi limitarea punctelor vamale de frontieră, a explicat procurorul. 

„Nu se poate să intre gunoi prin 77 de puncte vamale, în condiţiile în care legea europeană permite  restricţionarea acestora. Am propus un număr de 14-15 max care să fie dotate cu logistică şi personal calificat să verifice ce Dumnezeu intră în ţară”

Procurorul a spus că legislaţia românească este „neclară, necoordonată, insuficient argumentată”, în vreme ce în şcolile juridice nu se predau nici în acest moment infracţiuni de mediu.

„Am făcut un set de propuneri care acum sunt pe ordinea de zi a Parlamentului, la Camera Deputaţilor, propuneri de modificare a unor dispoziţii legale, pentru a putea să avem instrumente, personal şi logistică necesare pentru a putea stopa acest fenomen”.

De asemenea, trebuie acordate competenţe specifice comisarilor Gărzii de Mediu, care trebuie să fie dotaţi atât cu personal autorizat dar şi cu laboratoare, deoarece în acest moment autorităţile statului trebuie să apeleze la firme private, a mai arătat procurorul specializat în combaterea infracţiunilor legate de mediu.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...