Decizia vine la mai bine de o săptămână după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. Patru oameni au murit, dar mulţi martori susţin că doi dintre membrii echipajului ar fi putut fi salvaţi. Pompierii sunt acuzaţi că au ajuns la locul prăbuşirii prea târziu şi au venit total nepregătiţi.
„Astăzi avem deja o OUG privind noi modificarea sistemului de intervenţii în situaţii de urgenţă, în aşa fel încât să învăţăm din lecţiile pe care le primim, cum să facem mai multă eficiență, mai mult în sensul de folosire a resurselor pe care le-am pus la dispoziţie departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern.
„Am decis, şi am sprijinul premierului şi al guvernului, să regândim tot ce înseamnă proceduri de intervenţie în situaţii de urgenţă pentru a asigura eficiență maximă acestui sistem. Am dispus reexaminarea în regim de urgenţă a procedurilor departamentului pentru situaţii de urgenţă. Pentru perioada în care elicopterele SMURD vor rămâne la sol, misiunile vor fi realizate de celalte aeronave din flotila MAI”, a declarat ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
În acest moment există numeroase proceduri de intervenţie a ISU, însă de multe ori ele rămân doar pe hârtie. În urmă cu câteva luni, pompierii din Constanţa se lăudau cu achiziţia unei autospeciale pentru intervenţii în caz de accidente pe apă.
Săptămâna trecută, autospeciala a plecat la intervenţie, dar a ajuns prea târziu. Motivul principal este lipsa personalului din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Din cauza că sunt puţini, angajaţii ISU ajung să facă ture duble. Un exemplu este chiar pilotul elicopterului SMURD prăbuşit, care abia reuşea să-şi vadă familia o dată la câteva săptămâni.
„Vreau să se ia în calcul programul inuman. Avea şi o lună de zile fără liber. Lucra de dimineaţa până seara”, spune jurnalista Marilena Nedelcu, sora pilotului decedat în accident.
Odată cu primirea unui apel la 112, sistemul este alertat. În funcţie de tipul urgenţei, pompierii, salvarea, SMURD şi jandarmii intră în teleconferinţă pentru a afla cât mai repede informaţiile. Apoi trebuie să plece spre locul tragediei în mai puţin de două minute.
În cazul prăbuşirii elicopterului SMURD, în prima maşină plecată spre Lacul Siutghiol trebuia să se afle şi un pompier specializat în scufundări. Niciunul nu era de serviciu în acel moment.
În cazul accidentului din Constanţa, căpitănia portului nu a fost alertată. Dacă făcea parte din sistem, ar fi putut ajunge la victime cu mult înaintea primei bărci a pompierilor.
Una dintre modificările dorite de vicepremierul Gabriel Oprea a fost să adune toate instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă sub comanda unui singur om. Acest lucru va fi făcut de secretarul de stat în ministerul afacerilor interne, Raed Arafat. Nu mai puţin de 21 de ministere şi instituţii publice au intrat începând de astăzi în sistemul de urgenţă.