O treime din tinerii din România trăiesc în sărăcie - e concluzia îngrijorătoare a unui studiu, care mai arată că în următorii 10 ani lucrurile vor fi mult mai dramatice. Sătui să muncească doar cu ziua, mulţi dintre tineri se gândesc să plece în străinătate.
Cornel Burada e din comuna Văleni, județul Vaslui. Are 18 ani şi a terminat anul acesta un liceu industrial. Are diplomă de tinichigiu-vopsitor auto, însă nu găseşte de lucru decât cu ziua. A încercat în zadar să se angajeze.
„După patru luni îmi făcea carte de muncă. (Reporter: Adică ți-au propus să te angajeze la negru?) Da. Am zis de ce să stau patru luni, mai degrabă mă duc în altă parte. Ori găsesc cu carte de muncă, ori nu mă mai duc deloc. Dacă aș găsi, cum nu nu m-aș duce la treabă? În fiecare zi m-aș duce, dar dacă nu găsesc, mă duc să râdă alții de mine?”, spune tânărul absolvent.
„E foarte greu, că aici, la noi, nu au unde să se angajeze, întreprinderi nu sunt, nu prea sunt fermieri, nici mici, nici mari”, spune și Ilie Burada, tatăl tânărului.
E una dintre cauzele pentru care aproape o treime din tinerii români, cu vârste între 15 şi 29 de ani, trăiesc în sărăcie, potrivit unui studiu realizat de Monitorul Social.
Potrivit studiului, aproape 44% dintre tinerii din țara noastra sunt expuși riscului de sărăcie. Aceste procente se văd și în rata șomajului, înregistrată în 2016 în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani: 13.1%. Mult peste media naţională, ţinând cont că anul trecut rata şomajului a fost de 5.9%.
Nu-i de mirare, deci, că mulţi dintre tineri îşi văd viitorul în străinătate: „Sunt mai mulți bani, avem un viitor mai bun. Aici în România nu avem ce face! (Reporter: Și în străinătate la ce vrei să lucrezi?) Păi nu știu, la ce găsesc!”
„Tinerii ajung în prag de sărăcie sau chiar în sărăcie pentru că fie sunt prea multe oportunităţi şi le e teamă să ia o decizie, fie că vin din familii dezavantajate şi este un model pe care îl iau, pentru că oportunităţile lor sunt limitate”, explică Ciprian Necula, sociolog.
Potrivit specialiştilor, în următorii 10 ani, numărul tinerilor săraci din România va depăşi 50%.
Pericolul sărăciei, în cifre:
-43,7% dintre tineri, expuşi riscului
-13,1% - rata şomajului în 2016 pentru categoria 16-29 ani
- 5,9% - rata şomajului în România în 2016