„Nu am avut efecte secundare și nici complicații, recuperarea fiind una rapidă, exact cum mi-a fost descris dacă respect recomandările și restricțiile”. Așa descrie, pe scurt, un pacient diagnosticat cu hernie inghinală experiența prin care a trecut.
O astfel de afecțiune este caracterizată de apariția unor umflături la nivel inghinal, determinate de pătrunderea unei părți din țesuturile abdominale sau a unui organ, cel mai frecvent intestinul, în canalul inghinal. Hernia inghinală poate apărea la orice vârstă, atât la femei, cât și la bărbați și este cauzată fie de slăbirea peretelui abdominal, fie de creșterea presiunii la acest nivel. Obezitatea, ridicarea de greutăți, sarcina, dar și tusea cronică sunt factori care favorizează apariția herniilor inghinale. Netratate, herniile se pot complica prin încarcerare sau strangulare.
Din cauza disconfortului tot mai mare pe care îl resimțea, pacientul a decis să efectueze un consult medical pentru a găsi rezolvare la problema sa. Așa a ajuns la Spitalul Clinic SANADOR, la Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie robotică la Spitalul Clinic SANADOR.
„Am fost diagnosticat cu hernie inghinală bilaterală de Dr. Teodor Buliga, la care am fost în urma unei recomandări. Domnul doctor a fost foarte profesionist încă din momentul consultației inițiale, atât în modul în care m-a diagnosticat, cât și în modul în care a oferit toate informațiile necesare, pe înțelesul meu, astfel încât să înțeleg diagnosticul și ce avea să urmeze”, povestește pacientul.
Tratamentul herniei inghinale depinde de dimensiunea acesteia, de manifestările clinice, precum și de starea generală de sănătate a pacientului. În acest caz s-a optat pentru o intervenție chirurgicală minim invazivă de reparare a herniei inghinale. Intervenția a urmărit reintroducerea țesutului herniat în cavitatea abdominală și prevenirea recidivei, prin întărirea peretelui abdominal cu ajutorul unor plase chirurgicale speciale.
„Procedura a decurs fără probleme, chiar din momentul anesteziei și până în momentul în care m-am externat următoarea zi dimineață, pe picioarele mele”. Nu am avut efecte secundare și nici complicații. Iar recuperarea a fost una rapidă, exact cum mi-a fost descris dacă respect recomandările și restricțiile. La o săptămână după operație, doar o ușoară durere în zona intervenției îmi mai aducea aminte că totuși am suferit o procedură medicală”, își amintește bărbatul.
Intervențiile chirurgicale pentru repararea herniilor inghinale pot fi efectuate atât clasic, prin chirurgie deschisă, cât și minim invaziv – laparoscopic sau prin chirurgie robotică. Acest ultim tip de chirurgie, utilizat cu succes în herniile abdominale, inclusiv în cele inghinale, permite rezolvarea cu succes și cu maximă precizie chiar și a celor mai complexe cazuri, cu rezultate remarcabile pe termen lung. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile robotice pentru herniile inghinale, dar și pentru alte afecțiuni, sunt realizate cu ajutorul sistemului da Vinci Xi, cel mai performat sistem robotic în acest moment în lume, dotat cu tehnologii și funcții de ultimă generație. Pe lângă faptul că oferă o imagine a câmpului operator de înaltă definiție, tridimensională, mărită de până la zece ori și permite chirurgului să efectueze mișcări superioare mâinii umane, de mare finețe și cu maximă precizie, robotul chirurgical aduce multiple avantaje și pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.
În prezent, pacientul este recuperat complet și a reluat activitățile sportive la care a fost nevoit să renunțe la momentul apariției afecțiunii.