De vină ar fi condiţiile şi criteriile mult mai stricte pe care trebuie să le îndeplinească producătorii care solicită un astfel de atestat.
Până acum, au fost atestate 9 produse de panificație - pâine și produse de patiserie, 9 produse din carne, 5 produse din lapte, 5 tipuri de băuturi, unul de legume și fructe şi un soi de peşte.
Pentru atestarea unui produs tradițional, acesta trebuie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să aibă în compoziție aditivi alimentari iar materia primă trebuie să fie locală. Mai mult, rețeta trebuie să fie transmisă de generații.
În urma verificării documentaţiei, au fost atestate 30 de produse. 51 de dosare au fost respinse. Termenul limită de reatestare expiră la 11 septembrie.
În ultimii ani, numărul produselor tradiționale înregistrate a crescut semnificativ - dacă în 2005 erau 280 de produse, în 2011 numărul acestora a ajuns la 1.050, iar până la sfârşitul lui 2013 erau de 4 ori mai multe.
Multe dintre cele 4.400 de produse tradiţionale din România clasificate conform vechii legislaţii nu erau cu adevărat tradiţionale. În multe cazuri românii, care preferă acest gen de produse, au fost înşelaţi, a declarat, acum două luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.