Toate produsele tradiţionale trebuie să obţină din nou atestatul. Daniel Constantin: Românii care le preferă au fost înşelaţi de multe ori

Data publicării:
mancare

 

„Ajunsesem pe vechea legislaţie să avem în România 4.402 produse tradiţionale, obţinute în mare parte şi în sistem industrial, fără limită de cantitate, fără să fie prevăzute controale elaborate din punct de vedere al cantităţii, din punct de vedere al metodei care se foloseşte pentru a obţine un produs tradiţional”, a spus Constantin.

El a adăugat că apetitul consumatorului din România este mai mare atunci când este vorba de produse tradiţionale sau produse bio.

„Vânzările au crescut foarte mult şi de aceea a existat această intenţie a multor producători ca produsele respective să fie atestate ca fiind tradiţionale, însă a existat o problemă de înşelare a consumatorului”, a explicat ministrul.

Prin noua lege, intrată recent în vigoare, produsele atestate ca tradiţionale vor fi cu adevărat tradiţionale, a spus Constantin.

Potrivit noilor norme, cantitatea produsă zilnic va fi limitată, la un aliment tradiţional, la 400 de kilograme sau litri pe zi, cu excepţia produselor de panificaţie, unde cantitatea nu trebuie să depăşească 800 de kilograme pe zi.

„După noua legislaţie, toate produsele tradiţionale trebuie să obţină din nou atestatul. Cred că vor fi mult mai puţine produse tradiţionale, pentru că astăzi, din păcate, foarte multe poartă denumirea de produs tradiţional fără să fie tradiţionale”, a mai spus Constantin.

Atestatele rămân valabile nouă luni de la data intrării în vigoare a ordinului, iar eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei. De verificarea produselor tradiţionale se vor ocupa ministerele Agriculturii şi Sănătăţii, precum şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Pe data de 6 martie, Ministerul Agriculturii a emis atestatul de produs tradiţional numărul 1, pentru „pâinea tradiţională Adriana”, produsă în localitatea Ghimbav din Braşov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Pedeapsa primită de un bărbat care a forțat o minoră bolnavă și orfană să se prostitueze, câștigând de pe...
Newsweek
Mai cresc pensiile la Mica Recalculare după înghețarea pensiilor? Casa de Pensii anunț de ultimă oră
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...