Mâncarea ambalată în caserolă costă mai mult în România decât în UE
Produsele ambalate sunt mai scumpe pe suta de grame decât cele la kilogram, cu câţiva bani. Sunt mai puţine pe piaţă şi costă şi ambalajul.
„La noi, proporția de carne preparate din carne ambalate și vid este mult mai mică decât dincolo, pentru că este mai scump și o marfă mai scumpă se vinde mai ușor în vest”, este de părere Mihai Vișan, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.
În plus, vecinii noştri cumpără cam orice aliment în vid. La noi, preţurile uşor mai mari îi descurajează pe consumatori.
„Sunt mai scumpe la noi față de Uniunea Europeană, de Germania, Spania.”
”Nu găsesc totdeauna produsul pe care mi-l doresc. În general, la produsele preambalate, în momentul în care le despachetezi ele sunt foarte umede”, spun consumatorii.
Cei care îşi permit, le cumpără din comoditate, pachet la serviciu.
Specialiştii spun că românii încă sunt obişnuiţi să îşi umple coşurile peste măsură, chiar dacă nu consumă tot ce cumpără.
„Dorința aceea de consum din anii 90 a creat o linie constantă, să ne cumpărăm cât mai mult. La gramaj deja este asociat cu acel consumator educat care știe exact ce își dorește, atâtea măsline, atâtea elemente din zona mezelurilor”, consideră sociologul Codrin Scutaru.
De aceea, risipa de alimente este încă foarte mare.
„Ideal ar fi să cumpar mezel, câteva felioare, ambalate ca atare și ce am mâncat în dimineața aceea sau la pranz să fie tot, să nu rămână nimic”, conchide Mihai Vişan, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.
Şi mâncarea gătită poate face o gaură consistentă în bugetul unui consumator. Este mai comod să cumperi alimente preparate, însă inconvenientul este că trebuie să plăteşti pentru asta. La preţul mâncării se adaugă şi preţul caserolei în care este ambalată, care ajunge şi la 2 lei.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News