Fiul viceprimarului din Satu Mare se află pe lista de priorități în programul locuințelor construite prin ANL. Ocupă poziția 35, dintr-un total de 53 de dosare rămase pe listă după verificări. E mult în fața unor oameni nevoiași care, spun autoritățile locale, nu au îndeplinit criteriile pentru a primi un apartament.
Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au nevoie de o locuință pentru care să plătească o chirie mai mică decât cele de pe piața liberă.
Reporter: Și dacă salariul lui este de 10.000 de lei, tot are șanse să primească, să spunem?
Doina Feher, viceprimar: Da. Da. Deci eu vă spun exact ce spune legea ANL, nu există o restricție că poate să aibă 10.000 de lei și să nu primească locuință, pentru că nu sunt încadrate în locuințe sociale.
Viceprimarul municipiului Satu Mare este și președintele comisiei sociale care analizează cererile pentru repartizarea locuințelor ANL, inclusiv pe a fiului său.
Doina Feher, viceprimar: Oricum, după tot scandalul ăsta, fiul meu a decis să-și retragă și dosarul și cererea de pe aceste liste, pentru că nu mi se pare normal.
Trei blocuri ANL vor fi date în folosință anul viitor. Un singur bloc are 24 de apartamente, iar unul dintre ele s-ar putea să-i fie destinat chiar fiului viceprimarului.
Fiul Doinei Feher a depus cererea pentru o locuință ANL în cursul anului trecut. După votul comisiei, tânărul a rămas pe lista de priorități. Viceprimarul susține însă că nu a semnat nimic în favoarea băiatului, tocmai pentru a evita o situație de conflict.
Doina Feher, viceprimar: Singura mea greșeală, ca mamă, a fost că l-am lăsat pe o listă de priorități.
Deși se construiesc trei blocuri ANL la Satu Mare, pe lângă cele deja existente, doar unul va fi administrat de primărie. Celelalte două vor fi repartizate Armatei, care deține terenul.
Anton Stoia, reprezentant ANL: ANL-ul face casele, după care le predă autorității locale, ANL-ul nu mai are nicio implicare după aceea în liste de priorități, în stabilirea chiriilor, în vânzare, repartizare. Practic, nu mai ține nimic de noi.
Programul Locuințe pentru tineri a fost demarat de Agentia Nationala pentru Locuințe în anul 2001.