Exclusiv De ce există risc de incendiu la încărcarea unei mașini electrice. Explicațiile șefului DSU, Raed Arafat

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat se uita peste ochelari in studioul digi24
Raed Arafat Foto: captură video Digi24

Șeful DSU Raed Arafat a declarat, joi la Știrile Digi24, după ce o mașină electrică pusă la încărcat de proprietar pe o stradă din Satu Mare a luat foc, că în România, cât și la nivel european și mondial, este deficitară legislația privind normele de securitate la incendiu în ceea ce privește mașinile electrice. El a mai spus că nu pompierii fac verificările la stațiile de încărcare electrice, ci cei care le instalează, de regulă, care trebuie să se asigure că stația pe care o montează este autorizată de compania care a fabricat mașina pentru încărcarea bateriilor respective. Arafat a tras un semnal de alarmă referitor la trotinetele electrice și a subliniat că dacă bateriile acestora nu sunt unele autorizate, atunci există „riscul de a lua foc brusc, de a cauza arderi la un apartament, într-un lift, undeva”.

„Cel puțin stațiile de încărcare electrice nu se verifică de către pompieri la acest moment. Ele sunt verificate de cei care le instalează, de regulă. Tu trebuie să fii foarte sigur că stația pe care o montezi este stație autorizată, abilitată de compania care a fabricat mașina pentru încărcarea bateriilor respective. Ele sunt standard, dar trebuie să fii sigur că nu este ceva contrafăcut, nu este ceva care să nu fie agreat de fabricantul mașinii. Asta e unu. Doi. Da, apar incendii la mașinile cu baterii, așa cum apar și la alte mijloace cum sunt mai ales trotinetele și o să vorbesc și despre ele un pic”, a declarat Raed Arafat, întrebat la Știrile Digi24 dacă stațiile de încărcare pentru mașini electrice din România sunt verificate.

„Ideea este că legislația, nu numai în România, și la nivel european și mondial încă este deficitară și încă nu a venit în întâmpinarea acestei mișcări către mașinile electrice”, a continuat șeful DSU.

El a adăugat că a fost stabilit la Congresul Mondial al Pompierilor de la Washington, la care a participat cu o delegație de pompieri, să fie format un grup de lucru care să propună reguli și standarde pentru sistemele de încărcare ale mașinilor electrice și pentru acest tip de vehicule.

„Ultimul Congres Mondial de Pompieri la Washington unde am participat cu o delegație de la pompieri aceasta a fost una dintre discuții și unde pompierii din mai multe țări au zis că vor face un grup de lucru care să vină cu propuneri despre reguli și standarde pentru aceste sisteme și pentru sistemele de încărcare, pentru că se ridică problema parcărilor supraterane, dar mai ales a parcărilor subterane. Dacă pui acolo sau nu încărcatoare, dacă pui încărcătoare acolo și mașina ia foc acolo, atunci riscul este să ardă mai multe, riscul este să fie foarte greu să ajungi la mașină din cauza fumului care iese”, a mai explicat. Arafat.

Arafat: Pompierii trebuie să fie dotați cu echipamente suplimentare pentru stingerea incendiilor la mașinile electrice

Șeful DSU a vorbit și despre dotarea cu echipamente speciale pentru stingerea incendiilor la mașinile electrice pentru pompieri. Arafat a afirmat că nu toate unitățile de pompieri de la nivel național sunt dotate cu astfel de echipamente, dar acest proces este în curs de realizare. El a adăugat că vor fi făcute investiții în astfel de echipamente în perioada următoare.

„În al doilea rând, pentru pompieri problema este cu modul de intervenție, pentru că la mașinile electrice se știe foarte bine că la stingere ele pot să ia foc din nou, după ce s-a terminat operațiunea de stingere, dacă sunt expuse bateriile, și din cauza aceasta se folosește imersia în apă. Sunt folosite diferite tehnici pentru stingerea lor care nu sunt tehnici obișnuite și asta înseamnă că unitățile de pompieri, la cifrele care cresc în Europa și în lume pe partea de mașini electrice, clar va trebui ca pompierii să fie dotați cu echipamente suplimentare pentru stingerea acestui tip de incendii. La toate unitățile nu pot să spun că există, dar în curs de realizare acest lucru este. Deci sunt județe care au, dar nu e suficient să ai acest lucru într-un județ pe o singură mașină. Prelatele respective trebuie să fie pe mașinile de stingere care oricând pot să iasă la un incendiu. Asta înseamnă în fiecare subunitate mașina principală de stingere trebuie să aibă un dispozitiv care să asiste la stingerea incendiilor la mașinile electrice și asta înseamnă investiții, bineînțeles, dar este în curs de rezolvare, sper în următoarea perioadă”, a explicat Raed Arafat.

Avertisment privind trotinetele electrice. Să nu fie lăsate la încărcat pentru noapte într-un apartament sau spațiu închis

Al treilea lucru pe care vreau să îl spun este ce baterii sunt folosite și ce baterii înlocuiesc, în cazul în care proprietarul unui mijloc de transport electric înlocuiește bateria cu ceva care nu este autorizat. Asta se întâmplă la acest moment, mai ales la trotinetele electrice. Trotinetele electrice dacă nu sunt schimbate cu baterii autorizate, riscul de a lua foc brusc, de a cauza arderi la un apartament, într-un lift, undeva, și există multe filme pe youtube unde lumea poate să le vadă, riscul e mare. Din cauza asta noi insistăm să nu lași trotineta la încărcare noaptea într-un apartament sau într-un spațiu închis, să fii foarte atent dacă înlocuiești bateriile cu ce baterii le înlocuiești, să fie originale, autorizate de fabricant, ș.a.m.d.

O mașină electrică pe care proprietarul a pus-o la încărcat pe o stradă din Satu Mare a luat foc, luni noaptea. Pompierii chemați să stingă incendiul au folosit o procedură specifică în cazul mașinilor electrice, a relatat portalsm.ro. Pompierii au folosit un echipament specific pentru incendiile la mașinile electrice, o prelată de protecție legată în jurul mașinii și umplută cu apă.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale