Mai mult de două din zece firme controlate anul trecut de inspectorii de muncă aveau angajaţi la negru. Aproape 10.000 de oameni au fost descoperiţi fără forme legale de muncă. Sunt şi angajatori care au găsit alte metode de a păcăli statul: au trecut în acte doar jumătate din banii pe care îi dau de fapt salariaţilor.
„Salariul creşte în funcţie de tine. Te descurci, rămâi pe magazin, creşte salariul. Dacă nu...” Este promisiunea pe care o face un patron în faţa unui om care îşi caută un loc de muncă. Promisiunea ar putea fi doar o vorbă-n vânt, pentru că angajatorul nu pare dornic să plătească legal mai mult decât salariul minim pe economie. Orice leu în plus declarat înseamnă taxe şi impozite mai mari plătite statului şi sunt mulţi cei care încearcă să evite acest lucru. În medie, în fiecare săptămână a anului trecut, inspectorii ITM au găsit 1.500 de angajatori care încălcau Codul Muncii.
În ciuda controalelor, numărul angajaţilor la negru din România nu scade.
Mihaela Brazdeş, reporter Digi24: „Două din zece firme controlate au avut probleme cu actele de angajare. Anul trecut, inspectorii au verificat 77.000 de firme, iar la 18.000 dintre ele au descoperit nereguli. Aproape 10.000 de persoane munceau ilegal sau aveau contracte, dar nu erau înregistrate.”
Specialiştii spun că statul a introdus numeroase facilităţi fiscale pentru ca angajatorii să declare salariile reale plătite angajaţilor.
Emilian Duca, consultant fiscal: „Principala facilitate care a fost introdusă, începând cu anul acesta, este ca pentru persoanele cu contract de muncă pe durată determinată de maximum 12 luni să se diminueze taxele aplicabile. Să plătească mai puţine taxe.”
Anul trecut, amenzile date de inspectorii ITM au însumat 61 de milioane de lei, cu 5 milioane de lei mai puţin faţă de 2015.
Sursa: Digi24