Guvernul polonez promite reducerea timpului de lucru și modificarea Codului Muncii. Ce spun studiile

Data actualizării: Data publicării:
Premierul polonez Donald Tusk. Foto: Profimedia Images
Premierul polonez Donald Tusk. Foto: Profimedia Images

Guvernul polonez a confirmat că va modifica Codul Muncii pentru a reduce timpul de lucru – fie prin introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile, fie a unei zile de șapte ore de muncă – înainte ca mandatul său să se încheie în 2027. Având în prezent ambele opțiuni pe masă, cel mai probabil va rămâne la latitudinea companiilor să decidă dacă să facă zilele de vineri sau de luni libere, scrie Euractiv.

„Se va determina dacă o opțiune mai bună ar fi reducerea săptămânii de lucru medii de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile”, a anunțat luna trecută ministra Familiei, Muncii și Politicii Sociale, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

Majoritatea optează pentru săptămâna mai scurtă

Săptămâna de lucru mai scurtă are mai mulți susținători în Polonia decât zilele de șapte ore, 70% dintre angajatori preferând o săptămână de patru zile, potrivit cercetării platformei ClickMeeting.

Polonia a introdus săptămâna de cinci zile cu sâmbătă liberă în 1952.

Reducerea săptămânii de lucru la patru zile ar fi o schimbare revoluționară. Chiar și guvernul polonez este divizat în această privință.

Dziemianowicz-Bąk este în favoarea schimbărilor planificate. Într-o situație economică relativ bună, cu o rată a șomajului destul de scăzută și cu așteptările tinerilor, cererea de reducere a programului de lucru pentru ca oamenii să aibă mai mult timp pentru familii, dezvoltare și odihnă trebuie luată în serios, a spus ea la începutul acestui an.

„În minister, o luăm în serios și cred că a venit momentul să scurtăm săptămâna de lucru în următorii ani”, a argumentat ea.

Ce arată studiile

„Studiile arată că, cu cât lucrăm mai mult, cu atât devenim mai stresați și obosiți. O altă oră la serviciu nu se traduce neapărat într-o altă oră de eficiență”, a declarat ea pentru publicația Dziennik Gazeta Prawna.

Spre deosebire de colega ei, ministra Fondurilor de Stat și Politicii Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, rămâne sceptică cu privire la ideea scurtării săptămânii de lucru.

„Avem o criză demografică. În urmă cu 15 ani, până la patru persoane lucrau pentru un pensionar (în Polonia). Acum, sunt mai puțin de trei, iar până în 2050, vor fi doar două”, a declarat ea pentru postul privat Polsat News.

„În astfel de circumstanțe, o săptămână de lucru de patru zile nu este o direcție pe care ar trebui să o urmăm”, a adăugat ea.

Conflict generațional

Ea a subliniat un conflict generațional între generațiile X, Y și Z. „Tânăra generație, spre deosebire de propria mea generație (Pełczyńska-Nałęcz s-a născut în 1970), nu mai consideră munca cea mai fundamentală parte a vieții lor, ci una dintre „sferele importante ale acesteia, care, totuși, trebuie combinate cu viața de familie, auto-dezvoltarea, pasiunea și alte preocupări”, a spus ea.

Lucrările privind modificarea Codului Muncii sunt de așteptat să ia avânt în toamnă și ar putea fi finalizate în primăvara anului viitor, deoarece reducerea programului de lucru ar putea ajuta coaliția de guvernământ în campania pentru alegerile prezidențiale din 2025, a informat infor.pl.

Cât lucrează polonezii

Potrivit datelor Eurostat, polonezii lucrează în medie 40,5 ore pe săptămână, cel mai mult din Uniunea Europeană după greci. Media UE este de 37,5 ore, iar media globală este de 34,2 ore.

În timp ce o săptămână sau o zi de lucru mai scurtă ar fi o schimbare de anvergură în sine, sindicatele vor mai mult.

Ele doresc ca concediul anual plătit prevăzut de Codul Muncii să fie majorat cu nouă zile la 35 de zile.

Sindicatul Solidaritatea, care a înaintat propunerea Ministerului Familiei, Muncii și Afacerilor Sociale, susține că concediul de odihnă anual, ca și programul de lucru, nu s-a schimbat de o jumătate de secol, deși lumea și așteptările muncitorilor s-au schimbat dramatic.

Un alt argument este că, în conformitate cu actualul Cod al Muncii, prelungirea concediului se aplică doar unor grupuri selectate de lucrători, inclusiv celor cu responsabilități familiale semnificative.

Socialiștii și Democrații (S&D) propuseseră concediul plătit de 35 de zile în urmă cu câțiva ani, dar proiectul de lege nu a fost dezbătut în Parlament până la sfârșitul mandatului parlamentar în 2023. Partidul a inclus din nou propunerea în manifestul său electoral din 2023, dar nu a revenit asupra ei până acum, în pofida venirii la putere ca parte a coaliției premierului Donald Tusk (PPE/S&D/Renew).

Combinarea unei săptămâni de lucru de patru zile cu 35 de zile de vacanță este puțin probabilă, deși, așa cum subliniază Infor.pl, ar însemna că fiecare lucrător ar avea dreptul la două luni de concediu anual.

O opțiune mai probabilă este o săptămână de 35 de ore pentru toți angajații și o vacanță de 35 de zile pentru cei cu vechime mai mare.

Companiile solicită consultări corecte

Cei mai reticenți în a vedea schimbări dramatice privind săptămâna de lucru oamenii de afaceri. 

„Angajatorii obiectează față de modul în care sunt consultate în prezent pentru astfel de idei revoluționare”, a subliniat Hanna Mojsiuk, șefa Camerei Economice de Nord din Szczecin, citată de Infor.pl.

Nimeni nu neagă că schimbările sunt necesare, a spus ea, subliniind totodată necesitatea dialogului cu antreprenorii.

„Nu dorim o revenire la schemele nu atât de pozitive cu care ne-am obișnuit, unde schimbările sunt mai întâi anunțate și abia apoi pot avea loc consultări”, a adăugat Mojsiuk.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Părinții unui copil au stat prea mult pe telefonul mobil, iar ce s-a întâmplat cu el poate păți și copilul...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...