În 2011, Eva, o fetiţă de patru ani a fost diagnosticată cu leucemie. Cazul copilei a fost intens mediatizat: familia avea nevoie de 60.000 de euro pentru tratament, iar în doar trei luni, publicul a donat de trei ori suma necesară. Copila s-a făcut bine, mulţumită medicilor din Germania. Între timp, un alt apel umanitar a fost publicat pe internet, în numele unei alte paciente care are în comun cu Eva totul, mai puţin numele şi contul bancar.
Pe site apar buletine de analiză şi fotografii cu Eva, pe vremea când era internată, alături de apelurile umanitare. Pentru mai multă credibilitate, pagina include şi o situaţie financiară a donaţiilor, actualizată pe 23 aprilie, anul acesta.
„Este o infracțiune”, spune tatăl fetiței.
Povestea a ajuns până la Ministerul Muncii, după ce o firmă din Bacău a primit o solicitare de ajutor, prin fax. Documentul purta antetul şi semnătura ministrului.
„Un minister nu face asemenea apeluri umanitare, instituţia noastră sau ministrul se implică în aceste cauze doar în evenimente organizate şi intens mediatizate. E foarte trist că speculează tragedii reale și încearca să obțină foloase necuvenite”, declară Iolanda Stăniloiu.
Oficialii din Ministerul Muncii au făcut plângere la Poliţie şi îi avertizează pe cei care vor să doneze că trebuie, mai întâi, să se asigure că nu le dau banii unor escroci.
„Și oamenii sunt de vină pentru că donează așa aiurea, în orice secundă, fără să verifice. Asociația o poți verifica, la un moment dat ce s-a întâmplat cu banii. Dacă i-ai dat banii omului ăla, la revedere, au fost atâtea și atâtea cazuri”, afirmă Maria Culescu, președintele asociației MAME.
În urmă cu doar câteva săptămâni, şase membri ai unei grupări au fost prinşi, acuzaţi că ar fi înşelat administratorii unor firme cu 15.000 de euro. Suspecţii cereau bani, în numele ministrului Dan Şova. Acesta din urmă a depus reclamaţie la Direcţia Naţională Anticorupţie.