Doi frați din Nigeria care au ademenit un tânăr de 17 ani într-o escrocherie sexuală au fost condamnați la 17 ani și șase luni de închisoare în SUA. Frații Ogoshi, din Lagos, l-au atras online pe Jordan DeMay să le trimită imagini explicite, prefăcându-se că sunt o fată de vârsta lui, apoi l-au șantajat pentru bani. Acesta s-a sinucis.
Este prima urmărire penală care duce la o condamnare cu închisoarea pentru sextorsiune în SUA, unde este o infracțiune cibernetică în creștere rapidă, adesea legată de Nigeria, scrie BBC.
Mama lui Jordan, Jenn Buta, a adus fotografii cu fiul ei în instanță și a plâns în timp ce a citit o declarație emoțională despre victimă. „Sunt zdrobită până în adâncul sufletului”, a spus ea, ușurată că procesul s-a încheiat.
Cum au acționat frații Ogoshi
Jordan DeMay era un elev popular din Michigan.
Samuel Ogoshi, 24 de ani, și Samson Ogoshi, 21 de ani, i-au trimis o cerere de prietenie pe Instagram pretinzând că sunt o fată drăguță de vârsta lui și apoi au flirtat cu el.
Odată ce au primit imagini explicite de la adolescent, l-au șantajat cerându-i sute de dolari, amenințând că vor da pozele online prietenilor săi dacă nu se conforma.
Jordan a trimis câți bani a putut și i-a avertizat pe escroci că se va sinucide dacă trimit imaginile.
Criminalii au răspuns: „Bine... Fă asta repede” și chiar „Te oblig să o faci”.
John DeMay a spus tribunalului federal Marquette din Michigan că încă mai are coșmaruri după ce și-a găsit fiul mort în dormitorul său. El a spus că familia lui a fost forțată să se mute acasă pentru a scăpa de amintire.
Frații au pledat vinovați în aprilie pentru conspirație pentru exploatarea sexuală a adolescenților din Michigan și din SUA.
Alte treizeci și opt de victime americane au fost identificate ca fiind vizate de cei doi frați. Treisprezece dintre ei erau minori. Avocații apărării au spus că crimele au fost alimentate de abuzul de droguri și de cultura înșelătoriei sextorsionare din Nigeria.
Judecătorul a spus că crimele au arătat o „desconsiderare crudă față de viață”, mai ales având în vedere că acestea au continuat să vizeze alte victime după ce au aflat că Jordan a murit.
Ambii frați și-au cerut scuze familiei lui Jordan.
„Îmi pare rău pentru familie. Am luat o decizie proastă de a face bani și mi-aș dori să pot schimba asta”, a spus Samson Ogoshi.
În primul caz de acest gen, poliția americană i-a urmărit pe criminali la Lagos vara trecută și i-a extrădat pentru a fi judecați.
Vorbind pentru BBC în luna mai, din casa familiei lui Jordan din orașul Marquette, mama lui Jordan a lăudat poliția pentru munca depusă de urmărirea sextortioniștilor. Dar a spus că a avut sentimente amestecate cu privire la cei doi care se află în spatele gratiilor.
„Este o ușurare că cineva este tras la răspundere, dar nu este ceva bun din această situație pentru familia mea sau pentru familia persoanelor responsabile”, a spus ea.
„Mi-e dor de fiul meu mai mult decât pot să descriu, dar mamei acelor băieți probabil îi lipsește prezența celor doi fii ai ei acum. Și ea este într-adevăr doar un spectator nevinovat al acestei crime”, a spus Jenn Buta.
Nigeria, țara plină de escroci care cer bani prin sextorsiune
Cercetătorii și agențiile de aplicare a legii indică Nigeria ca un punct fierbinte pentru acest tip de infracțiuni online, prin care ademenesc tineri să le dea imagini cu ei în ipostaze intime, apoi îi șantajează.
În aprilie, doi bărbați nigerieni au fost arestați după ce un elev din Australia s-a sinucis.
Alți doi bărbați sunt judecați în Lagos după sinuciderea unui băiat de 15 ani în SUA și a unui tânăr de 14 ani în Canada.
Autoritățile nigeriene colaborează și cu poliția din Scoția pentru a investiga cazul Murray Dowey, în vârstă de 16 ani, care s-a sinucis în decembrie.
În ianuarie, compania cibernetică din SUA Network Contagion Research Institute (NCRI) a evidențiat o rețea de conturi nigeriene TikTok, YouTube și Scribd care împărtășesc sfaturi și scenarii pentru sextorsiune. Multe dintre discuții și videoclipuri sunt în dialectul nigerian pidgin.
Profesorul de securitate cibernetică din Nigeria, Adedeji Oyenuga, de la Universitatea de Stat din Lagos, spune că speră că vestea că nigerienii vor fi condamnați va ajunge la criminali și îi va face să renunțe la aceste practici criminale.
„Cazul Ogoshi a trimis deja un semnal rău. Am auzit la nivelul străzii că are efect și chiar dacă nu va împiedica criminalii să facă aceste nenorociri, probabil va reduce numărul acestor crime”, a spus el.
Nu este o noutate că o parte din populația tânără și pricepută la tehnologie a Nigeriei îmbrățișează un nou val de infracțiuni cibernetice.
Termenul „Yahoo Boys” este folosit pentru a descrie o parte a populației care utilizează criminalitatea cibernetică pentru a-și câștiga existența, după valul de la începutul anilor 2000 de e-mail-uri cu înșelătorii ale nigerianului Prince care s-au răspândit prin serviciul de e-mail Yahoo.
Dr. Tombari Sibe, de la firma de securitate cibernetică Digital Footprints Nigeria, spune că frauda cibernetică, cum ar fi sextorsiunea, s-a normalizat în rândul tinerilor din țară, dar speră că vestea condamnării fraților Ogoshi se răspândește rapid.
„Ei văd criminalitatea cibernetică ca pe o crimă fără sânge, cu recompense financiare profitabile. Acest caz trebuie să aibă o acoperire suficientă pentru a le arăta acestor tineri că sextorsiunea poate duce la pierderea vieții și la pedepse lungi cu închisoarea”, a spus el.
Editor : M.I.