Video Escrocherie cu bilete ieftine de autobuz. Românii din marile orașe, asaltați cu așa-zise oferte online: abonamente la doar 12 lei

Data actualizării: Data publicării:
inselaciune cu bilete ieftine de autobuz
Românii din marile orașe sunt asaltați online cu așa-zise oferte: abonamente lunare pentru transportul în comun la doar 12 lei. Sursa foto: Facebook / Compania de Transport Public Iasi

Mirajul super-ofertelor din online ne poate lasă fără niciun leu în cont. O nouă escrocherie de acest tip este investigată de polițiștii din Iași. Compania de Transport Public a reclamat că cineva le-a clonat pagina de internet și vinde fraudulos sute de bilete de tramvai și autobuz la ofertă. Aceeași metodă de înșelăciune a fost sesizată, zilele acestea, și în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța.

Așa-zisa ofertă este promovată intens pe rețelele sociale. Odată ce utilizatorul dă click, ajunge pe o pagină de internet clonată dupa cea a Companiei de Transport Public din Iași, unde i se solicită să completeze un formular cu datele personale.

"Ne-a surprins prețul neașteptat de scăzut, pentru 6 luni, 12 lei doar. Intenția lor era să ia datele de pe card, după aia să folosească cardul persoanei respective, care își dă datele", a declarat pentru Digi24 Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public din Iași.

Oferta mult prea bună pentru a fi ratată este, de fapt, o păcăleală, ca multe altele de pe internet. Se pune accent pe faptul că doar primii 500 de clienți sunt norocoși. Strategia, spun specialiștii, are la bază dorința de a crea o emoție puternică.

"Frica de a nu rata o oportunitate. Atunci când aceste reduceri sunt promovate, ele sunt limitate ca și timp, ca și cantitate, ceea ce generează o reacție de urgență", este de părere psihologul Irina Mitrea.

"Cădem în capcană pentru că nu ne informăm îndeajuns încât să fim capabili să luam o decizie corectă", spune o tânără din Iași.

"E tendința de a face economii. Vrem ceva bun, dar cu bani puțini...", concluzionează o femeie.

"- Cred că motivul principal este lipsa banilor și oamenii sunt inspirați, să spun așa, acum de tehnologie să încerce diverse alte metode.
- Pentru a economisi?
- Pentru a fura, mai degrabă!", spune un tânăr.

Polițiștii din Iași investighează cazul. De altfel, în 2023, în Iași, s-au depus 50 de reclamații pentru diverse promoții înșelătoare pe internet. Anul acesta, numărul sesizărilor a trecut deja de 150. Dacă nu ținem cont de avertismente, riscul ca infractorii cibernetici să ne golească conturile este uriaș, atrag atenția specialiștii.

"Folosiți autentificarea în doi pași și cu precădere datele biometrice, acestea find mult mai dificil de falsificat. Codul PIN, ceva ce deții, telefonul mobil sau o parolă trimisa prin sms, și ceva ce îți aparține, amprenta sau verificarea facială", a transmis Florin Zaborilă, din cadrul Serviciului Investigații Criminale Iași.

"Dacă ceva sună prea bine, s-ar putea să nu fie adevărat, deci mare mare atenție la aceste super oferte", atrage atenția Adrian Mitonescu, specialist în comunicare online.

Astfel de înșelătorii cu abonamente ieftine pentru mijloacele de transport în comun au fost semnalate și în alte orașe precum Cluj-Napoca, Brașov și Constanța.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
41 de ani de mariaj și o iubire nestinsă. Denzel Washington și soția lui, mândri de fiul cel mic și filmul...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Care români iau 700 de lei pe voucherul de energie? Când intră banii și ce cheltuieli acoperă?
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville