Mariana a devenit de curând mamă, iar bebeluşul ei s-a născut într-o maternitate privată. Primul impuls a fost să meargă la un spital de stat, însă a renunţat rapid, când a văzut cu ochii ei care sunt condiţiile de acolo.
„În spitale, totul se cumpără, dar cel puţin la noi în Râmnicu Vâlcea se cumpără absolut tot, se dă o listă pe care trebuie să mergi să o cumperi”, povestește femeia.
Prin urmare, Mariana a plătit în final cu o mie de lei mai mult la privat, faţă de cheltuielile pe care le-ar fi avut dacă ar fi născut în maternitatea de stat, unde ar fi trebuit să cumpere totul.
Costul naşterii a fost mai mic şi pentru că spitalul privat a încheiat contract cu asigurările, care decontează o parte a costurilor. Dar această finanţare a spitalelor private din asigurările plătite de fiecare român nu este deloc pe placul actualului ministru al Sănătăţii.
„Cine vrea opţiuni poate să facă asigurări private. Legea permite oricui, dacă are bani. Cetăţenii acestei ţări, în proporţie de 90 la sută, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Banii care s-ar economisii ar urma să fie folosiţi pentru finanţarea unităţilor medicale de stat, a explicat ministrul. Însă, specialiştii în sănătate spun că banii vor dispărea în sistem, iar calitatea serviciilor nu va creşte, mai ales că nu va mai exista concurenţa.
„Din punct de vedere etic, al drepturilor pacienţilor, este o încălcare a acestui drept deoarece potrivit legii cel care este asigurat are dreptul de a-şi alege medicul și unitatea medicală”, a afirmat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Efectul imediat al unei astfel de decizii se va vedea în creşterea tarifelor pentru serviciile medicale din spitalele private, spun specialiştii. Asigurările decontează acum în jur de 300 de euro pentru o intervenţie chirurgicală, de exemplu.
În România funcţionează 67 de spitale private, care au contracte în sistemul de asigurări sociale de stat, şi peste 350 de spitale publice.