Serviciul de Prevenţie al Poliţiei a făcut un experiment. Doi poliţişti, îmbrăcaţi în civil, au bătut la uşile unor oameni şi au pretins că reprezintă o firmă. În cele mai multe cazuri, nu a durat mai mult de 5 minute până ce au fost invitaţi în case. Poliţiştii avertizează că la fel fac şi hoţii, înainte să dea spargeri.
- De la o companie internaţională suntem. "Fake gift" se numeşte şi doreşte să testeze piaţa brăileană să vadă dacă poate să înfiinţeze un magazin de produse la preţuri reduse.
- Eu aş fi interesată, dar nu ştiu dacă sunteţi firma care spuneţi.
- Uitaţi, avem ecusoane!
- Aveți, dar eu sunt singură acasă! Nu pot să am încredere să vă primesc înăuntru...
- Noi pentru activitatea și timpul dvs vă oferim premii care e posibil să vă înduplece să facem acest reportaj. Credeți că ar fi posibil?
- Ar fi posibil dacă ştiu exact cu cine vorbesc.
- Putem să intrăm acum?
- Da. Puteți să intraţi!
Aşa cad plasă de cele mai multe ori victimele hoţilor "povestitori". Testul poliţiştilor de la Serviciul de Prevenire arată că în mai puţin de 5 minute de discuţii, victimele au poftit în casă hoţul.
In primele 5 luni ale acestui an, în România, au avut loc aproape 1.000 de furturi din locuinţe. Poliţiştii avertizează că în această perioadă cifrele pot creşte. Totuşi, hoţii pot fi descurajaţi de camerele de supraveghere.
Chiar şi aşa, Constantin a păţit-o de 4 ori. De atunci şi-a montat camere de supraveghere pe care le activează de fiecare dacă când pleacă de acasă.
Stoica Constantin, victimă: Avem 10 camere. De obicei, când plecăm de acasă, cuplăm camerele. De mai multe ori am avut casa spartă. De când am pus camerele nu s-a mai întâmplat nimic. Când nu aveam camere era să luam foc, ca să acopere urmele.
- Au reuşit să fure ceva?
- Da. De valoare. Bani şi televizoare.
Dan Antonescu: De regulă lucrează câte doi sau chiar câte 3. Sunt un soi de actori, dar niște actori care improvizează foarte bine pe moment. Dacă ceva nu funcționează, imediat apare o idee, fie de la unul, fie de la altul. Victima nici nu-şi dă seama că erau cât pe ce să se descopere.
Ramona Dabija - comisar-șef de poliție: Cea mai întâlnită metodă în aceste zile e cea prin împrietenire. La uşa unei victime se va prezenta o persoană bine îmbrăcată, curată, îngrijită. De foarte multe ori va avea o poveste emoționantă. E un fin psiholog. Din discuția cu victima își va culege informațiile pe care le va utiliza ulterior în beneficiul sau în detrimentul victimei.
Gelu Duminică - sociolog: Infracţiunea este o relaţie între oameni şi relaţiile, presupun cunoaşterea celuilalt, chiar dacă celălalt se numeşte victimă. Trebuie să-i cunoşti tabieturile, calităţile, fricile, temerile. Dacă nu vrei să fii prins, trebuie să-l cunoşti pe celălalt.
Deşi este sezonul spargerilor, oamenii nu fac mai mult decât să încuie uşa atunci când pleacă de acasă.
Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, hoţii prinşi încearcă să se împace cu victima, o despăgubesc şi o conving să îşi retragă plângerea penală.