Escalada le-a dat cel mai important lucru: încrederea în ei. Alex, Cosmin şi Răzvan sunt doar trei dintre tinerii cu deficienţe de vedere din România, care au performanţe într-un sport inedit. Fac asta sub egida Climb Again, un club de escaladă special pentru ei.
Tinerii care au învins destinul abia s-au întors acasă triumfători, cu medalii câştigate la concursuri internaţionale de escaladă din Austria şi Franţa, şi se pregătesc pentru campionatul mondial din toamnă. Dincolo de performanţă, au găsit în sport şi prieteni.
„Oricine care ar veni să se caţere, să intre într-o sală şi să nu fie izolat, să vorbească toată lumea cu el ca de la egal la egal ş.a.m.d. cred că se simte destul de bine, nu?”, spune Cosmin, unul dintre sportivi.
În sălile de escaladă, tinerii cu probleme de vedere capătă şi abilităţi de orientare care îi ajută mult pe străzile din ţara noastră, extrem de neprietenoase cu ei.
„În cazurile puţine avem semafoarele cu sunet. Mă bazez după maşini. Închide doar ochii şi ascultă maşinile şi îţi dai seama care maşini trec. Atunci ştii când poţi tu să treci şi când nu”, spune Răzvan.
Claudiu Miu, antrenor Climb Again: În România, sunt aproape 97.000 cu deficienţe de vedere, din care undeva la 40.000 sunt încadraţi la grav.
Cei de la clubul de escaladă Climb Again încearcă acum să construiască un centru de terapie şi escaladă special pentru cei cu probleme de vedere.
Claudiu Miu, antrenor Climb Again: Campania se numeşte „Pune-te în ochii lor” şi nu doar cu scopul de a trimite un sms, sigur e important, cât şi să ne punem pentru câteva secunde în pielea lor, în ochii lor. Provocarea constă în a te lega la ochi şi a face un mic task uzual pe care noi îl facem în viaţa de zi cu zi: turnăm apă în pahar şi bem apa şi bem apa sau că ne legăm la şireturi sau că mergem la baie. Noi facem asta şi ca să atragem atenţia că nevăzătorii sunt mulţi şi că nu îi vedem printre noi. Şi ei există.