FOTO: Getty Images
Tehnologia este disponibilă, într-o primă fază, doar pe dispozitivele mobile ale companiei Apple și pentru utilizatorii anglofoni din cinci piețe specifice (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă). Obiectivul este de a se extinde rapid și în alte limbi străine și pentru alte platforme mobile.
Această facilitate, denumită „textul alternativ automat”, funcționează cu ajutorul unor programe software utilizate de nevăzători pentru ca aceștia din urmă să poată obține o descriere audio a ceea ce este afișat pe ecranul dispozitivului mobil. Acest tip de program descrie conținutul general a ceea ce se află în imagine împreună cu numele celui care a realizat fotografia și citește comentariile postate sub aceasta.
Fiind deocamdată într-o fază incipientă, acest software oferă descrieri parțiale ale conținutului imaginii, folosind o sută de elemente care sunt recunoscute automat, fie că este vorba de mijloace de transport (autoturism, barcă, avion, bicicletă), elemente naturale (munte, arbori, ocean, soare), tipuri de activități sportive (tenis, natație, golf), produse alimentare (pizza, sushi, cafea, desert), fie cuvinte ajutătoare care descriu înfățișarea unei persoane (bebeluș, ochelari, barbă, zâmbitor).
Today we’re proud to introduce automatic alternative text, a new feature that provides people who are visually impaired with descriptions of a photo’s content using advancements in object recognition technology. For more info, stop by Facebook Accessibility.
Posted by Facebook on 4 Aprilie 2016
Alegerea elementelor se bazează pe frecvența apariției lucrurilor la care se face referire în fotografiile publicate pe Facebook, dar și pe capacitatea sistemului de a le recunoaște de o manieră cât mai corectă, au explicat pentru jurnaliști Jeff Wieland, unul dintre membrii echipei responsabili cu accesibilitatea pe Facebook, și Matt King, un inginer al grupului care și-a pierdut complet vederea când era student în cadrul Notre Dame University, conform AFP și mashable.com.
În viitor, sistemul ar putea fi dezvoltat pentru furnizarea unor descrieri mult mai complete, de exemplu specificând activitățile în care sunt implicate persoanele din fotografie sau chiar identitatea lor și alte detalii.
Facebook nu este singurul grup din domeniul tehnologiei care ia în considerare utilizarea inteligenței artificiale pentru ajutorarea persoanelor cu anumite deficiențe.
În timpul unei conferințe pentru dezvoltatori IT desfășurată săptămâna trecută, Microsoft a anunțat integrarea funcțiilor de recunoaștere a obiectelor sau a textelor aplicațiilor mobile și a prezentat într-un material video cum funcționează acest tip de funcționalitate care poate, de exemplu, să integreze ochelari sau smartphone-ul pentru a-l ajuta pe cel care nu vede și să-i descrie acestuia oamenii care se află în jurul său și reacțiile acestora sau chiar să-i citească meniul de la restaurant.