În Capitală numărul celor interesaţi să cumpere locuinţe a scăzut cu 15 procente. Asta fiindcă băncile au crescut avansul la creditele imobiliare în lei iar puţini pot da o tranşă aşa mare din prima.
Antoanela Comşa, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: „Văd un interes al celor care cumpără în scop investiţional, în sensul în care am avut clienţi care au dorit 4 apartamente, 10 apartamente. Legea dării în plată dacă într-adevăr va funcţiona, atunci persoanele care îşi dau locuinţele către bănci vor trebui totuşi să stea undeva cu chirie, atunci probabil va creşte puţin şi piaţa de chirie”.
Prin urmare chiriile cresc, iar scumpirea e deja vizibilă. La o lună de la intrarea în vigoare a legii darii în plata, pentru apartamentele situate în zone semicentrale, proprietarii solicită mai mult.
Marian Teleleu, reprezentantul unui broker imobiliar: „Vorbim spre exemplu la un apartament de două camere 300-350 de euro - avem o creştere de 50 de euro, practic aproape de 10 la sută. Au crescut în zona Crângaşi, Unirii, zona Iancului, sunt zone care au un acces foarte uşor pentru metrou, acolo unde nu avem metrou chiriile au crescut într-un ritm foarte scurt”.
Piaţa de lux nu e deloc afectată. Preţurile apartamentelor scumpe din nordul Capitalei au rămas neschimbate.
Andreea Comşa, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: „Sunt în continuare bănci care oferă un avans de 20% la lei şi atunci între 15 şi 20%, la apartamentele pe care le avem noi, care sunt peste 100 de mii de euro, clienţii şi-au putut permite să suplinească această diferenţă de avans”.
În Braşov însă apartamentele s-au ieftin cu 0,9% în ultima lună, iar în Iaşi cu 0,7%. Suma medie solicitată pentru o locuinţă la nivel naţional a scăzut cu peste 1 procent în ultima lună, potrivit unui studiu.
Totuşi, suma este peste valoarea din aceeaşi perioadă a anului trecut. În Bucureşti, apartamentele s-au scumpit cu 6 procente în ultimul an, iar cele din Cluj-Napoca, cu 13 procente.