Cozonac, piftii, lebăr, sarmale şi fripturi. Un meniu întreg zace acum în tomberoane. Cantităţi atât de mari, încât nici acum muncitorii de la salubritate nu au reuşit să adune toate resturile.
De Sărbători, românii îşi umplu coşurile cu mâncare pe care apoi o aruncă. Peste 15% nici măcar nu este scoasă din ambalaj.
Statisticile arată că un român aruncă 100 de kilograme de mâncare în fiecare an, iar în decembrie, cantităţile sunt duble faţă de o lună obişnuită.
Iar românii recunosc - s-au lăcomit, iar acum aruncă practic banii la gunoi.
O treime din mâncarea pe care o cumpărăm şi o gătim de sărbători, ajunge la gunoi.
Cauza risipei? Mulţi români sunt atraşi de promoţiile din magazine, unde pot cumpăra trei cutii de brânză la preţ de două, de exemplu. Însă, în final constată că au cheltuit mai mulţi bani.
Românii nu sunt singurii în rândul ţărilor europene care fac risipă de alimente. Europenii aruncă anual peste 220 de milioane de tone de mâncare la gunoi, în timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame.