Le dau dreptate şi oamenii de afaceri, care pentru o creştere de 100 de lei a salariului unui angajat, vor trebui să plătească, de fapt, aproape dublu. Iar diferenţa o va lua statul, sub formă de impozite.
Doctorul veterinar Mihai Petcu are o ferma cu 600 de vaci în localitatea Pantelimon. Animalele sunt îngrijite de 40 de angajaţi, iar leafa lor, efectivă, îl costă mai puţin decît impozitele pe salarii, pe care le dă statului. „Eu dau la salarii cam 360 de milioane, vorbim în lei vechi, şi la stat dau 400 în fiecare lună”, spune acesta.
Pentru mulţi oameni de afaceri, taxele pe care trebuie să le plătească statului sunt o adevărată problemă. Una care va deveni şi mai mare, o dată cu creşterea salariului minim. În prezent, angajatorul plăteşte aproape 900 de lei pentru ca un angajat să aibă salariul minim brut de 700 de lei. Dacă leafa crește cu o sută de lei pe hârtie, angajatul primeşte de fapt 70 de lei în plus, pentru care angajatorul trebuie să plătească 124. Un efort financiar care i-ar putea duce la faliment pe unii oameni de afaceri.
Autorităţile nu au motive să îşi facă probleme. Statul are numai de câştigat din impozitele mai mari pe care le vor plăti patronii - aproximativ 600 de milioane de lei. Şi nu mai trebuie să crească şi salariile bugetarilor.
Majorarea salariului minim este în prezent la stadiul de propunere. Măsura trebuie discutată întâi cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Ce înseamnă creşterea salariului minim
Pentru angajat: salariu brut 700 de lei (semnul rezulta) salariu net 547 de lei
Pentru angajator: salariu brut 700 de lei (semnul rezulta) pla?i de 896 de lei
Pentru angajat: salariu brut 800 de lei (semnul rezulta) salariu net 617 lei
Pentru angajator: salariu brut 800 de lei (semnul rezulta) plaţi de 1.024 de lei (+ 128 de lei)