76.000 de copii din România cresc departe de părinții plecați la muncă în străinătate, potrivit datelor organizației Salvați Copiii. Pandemia, spun specialiștii, le-a adâncit dorul și anxietățile, iar riscurile în ceea ce privește dezvoltarea lor psiho-emoțională sunt mari. Sentimentul de abandon devine tot mai apăsător. Cele mai multe astfel de situații se întâlnesc în județele din Moldova.
„Îmi este dor de fiecare dată când îmi amintesc de ea”, mărturisește băiatul de 12 ani. Este crescut de bunici, în comuna Mădârjac, din Iași. „Părinții pleacă în străinătate cu gândul că pot veni cu niște bani, dar copiii rămân cu o traumă, rămân cu o tristețe”, spune băiatul, cu o maturitate dezarmantă.
„Cred că cea mai mare nevoie în perioada asta de pandemie au fost aceste nevoi emoționale, pe lângă celelalte, financiare, care au avut și ele de suferit”, arată Felicia Ciobanu, psiholog clinician la Institutul „Socola”.
Într-o cameră mică în care sunt înghesuite două paturi, Floarea Ciulei își crește nepoții de 9 și 12 ani, după ce mama lor a plecat la muncă în Spania. Se întâmpla în 2017, iar de atunci nu a mai putut reveni să își vadă copiii.
„Este greu când nu e mama lor lângă dânșii, să îi spună o durere, când îl doare ceva, că-i mama”, recunoaște bunica.
„Aș vrea să fie lângă mine când îmi este greu și când sunt mai bolnav. Să stăm în seara de Anul Nou la masă, toți, în familie, de Crăciun, de Paște. Vreau să fie lângă mine și să aibă grijă de mine”, spune băiatul de 12 ani.
„Câteodată mai vine și-mi mai spune: Uite, la toți vin părinții, la mine nu vin”, mărturisește bunica.
Problemele financiare nu au dispărut, iar altele s-au adâncit. Fără sprijinul părinților, copiii încearcă să își ofere singuri alinare atunci când dorul îi copleșește.
- Mă duc într-un loc mai liniștit și încerc să trec peste acest lucru, spune băiatul cel mare.
- Știi că nu poate veni curând acasă.
- Da!
„Întâlnirea asta cu părinții era mai ușor de realizat. Or acum, izolarea, nu știi ba zboară avionul, ba nu zboară avionul, ba poate veni, ba e izolat. Deci, sentimentul de abandon, de nesiguranță, de pierdere” explică Felicia Ciobanu, psiholog clinician.
În județele din Moldova sunt cei mai mulți copii rămași în grija rudelor, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate. Mai bine de 35 la sută din cele 76.000 de astfel de cazuri se află în zona de nord-est a țării.