Leziunile creierului, produse în urma unor lovituri la cap, pot duce la dizabilitate și chiar la pierderea vieții, iar din păcate aceste traumatisme sunt destul de frecvente. Urmările unei accidentări de acest fel pot să varieze de la o ușoară vânătaie până la leziuni grave, cum sunt hematoamele intracerebrale, cu consecințe dintre cele mai nefaste.
Prin urmare, loviturile la cap nu trebuie neglijate. Chiar și cele mai ușoare cazuri trebuie să fie investigate și apoi atent monitorizate, pentru a se observa din timp orice schimbare care ar putea să apară în starea pacientului, semn al unei posibile complicații.
Uneori, persoanele care au suferit un traumatism cranio-cerebral pot rămâne cu deficite motorii, senzoriale sau cognitive, care se manifestă prin stări de confuzie, amnezie, tulburări de memorie și atenție sau prin pierderea noțiunii de timp și de spațiu.
Dacă pacientul prezintă aceste simptome, examinarea la un medic neurolog nu trebuie întârziată. În prezent, tehnologiile avansate permit diagnosticarea rapidă și precisă a modificărilor apărute la nivel cerebral.
Un instrument extrem de valoros în evaluarea deficitelor cognitive produse în urma traumatismelor cranio-cerebrale este rezonanța magnetică funcțională (RMN funcțional). Această investigație imagistică poate măsura chiar și cele mai mici modificări ale fluxului de sânge din creier, în urma aplicării unor stimuli externi, oferind astfel informații importante despre activitatea cerebrală. Medicul poate observa astfel chiar și cele mai mici diferențe în circulația sângelui spre anumite regiuni cerebrale afectate de un traumatism cranian, care pot explica manifestările clinice.
Examinarea prin rezonanță magnetică funcțională nu este invazivă, nu doare și nu implică iradierea pacientului, însă presupune cooperarea completă a acestuia cu examinatorul. În timpul investigației, pacientului i se va cere să efectueze o serie de mișcări sau să urmărească anumite imagini. Toți acești stimuli vor produce modificări ale fluxului sanguin cerebral, care vor fi înregistrate și, ulterior, analizate. Astfel, se obțin informații esențiale, în timp real, despre activitatea cerebrală, care îl vor ajuta pe medic să pună un diagnostic și să recomande tratamentul potrivit.
Centrul de radiologie și imagistică medicală din Spitalul Clinic SANADOR asigură acces la examinări prin rezonanță magnetică funcțională, necesare pentru diagnosticul bolilor neurologice și neurochirurgicale. Un examen RMN funcțional este indicat și în diagnosticarea bolii Alzheimer, a epilepsiei, tulburărilor de dezvoltare și învățare, precum și în planificarea unei intervenții chirurgicale pe creier. Investigația este realizată cu echipamente de ultimă generație – RMN cu putere 3 Tesla – care au în componență accesorii speciale și un software dedicat.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu probleme neurologice beneficiază de consultații și tratamente realizate de medici cu o pregătire de top și cu experiență în intervenții neurochirurgicale complexe, care pot fi realizate, atunci când există indicație, prin proceduri minim invazive, datorită tehnologiilor de ultimă generație disponibile.