Un posibil tratament care vindecă cancerul, descoperit din greșeală

Data actualizării: Data publicării:
Cancer Images
390487 02: (FILE PHOTO) Close up of cancer cells in the cervix. Cancer of the uterine cervix, the portion of the uterus that is attached to the top of the vagina. (Photo by American Cancer Society/Getty Images)

Cercetătorii danezi ar fi găsit accidental o metodă de a dezvolta un tratament universal împotriva cancerului, după ce au descoperit că anumite proteine de malarie ar putea fi utilizate ca o armă foarte eficientă împotriva acestei boli, potrivit de independent.co.uk.

Cancer Images
©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga doreau să găsească o modalitate de a le proteja pe femeile însărcinate împotriva malariei, boala ce poate produce o serie de probleme medicale severe, deoarece atacă placentă. Însă ei au descoperit că proteinele de malarie pot să atace în același timp și cancerul. Potrivit acestora, noua metodă ar fi eficientă în cazul a 90% din tipurile cunoscute de cancer.

Oamenii de știință au combinat un fragment de proteină, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxină. Fragmentul poate fi introdus ulterior în celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugând celulele tumorale.

Cercetătorii danezi au descoperit că în ambele cazuri proteinele de malarie se atașează de același carbohidrat. Noul tratament ar putea exploata similaritățile dintre cele două situații.

Acel carbohidrat asigură o creștere rapidă a placentei. Cercetătorii au arătat, odată cu noua descoperire, că acesta asigura aceeași funcție și în cazul tumorilor - iar parazitul malariei se atașează de celulele canceroase exact în același mod, putând apoi să le distrugă.

Oamenii de știință căutau de foarte mult timp o metodă care să le permită o modalitate de a exploata similaritățile dintre placentă și tumori.

"Timp de decenii, oamenii de știință au căutat similarități între creșterea placentei și a tumorilor. Placenta este un organ, care, care într-un interval de câteva luni, crește de la câteva celule până la un organ care are o greutate de aproximativ un kilogram, furnizând embrionului oxigen și nutrienții necesari într-un mediu relativ străin. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac același lucru, cresc cu agresivitate, într-un mediu relativ străin", a spus Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.

Metoda a fost deja testata pe celule și pe șoareci cu cancer, constatările fiinde descrise într-un articol publicat în revista Cancer Cell. Cercetărorii speră ca primele teste pe pacienți umani să fie realizate în următorii patru ani.

Întrebarea principală este dacă această metodă fa funcționa și în corpul uman și dacă corpul va putea tolera dozele necesare fără a dezvolta efecte adverse. Noi suntem optimiști deoarece proteina pare să se atașeze doar de un carbohidrant ce se găsește doar în placentă și la tumorile canceroase”, declară Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.

În testele efectuate pe șoareci cercetărorii au implantate trei tipuri diferite de cancer umane. Metoda savanților danezi a redus cu trei sferturi tumorile din cazurile de limfom non-Hodgkin, a eliminat complet cancerul de prostata în cazurile a doi dintre cei șase soareci și a reușit să păstreze în viață cinci din cei șase soareci care aveau cancer osos metastazat, în comparație cu grupul de control, în cadrul căruia toate animalele cu cancer au murit.

Am separat proteina de malarie, care se atașează singură de carbohidrat și ulterior am adăugat o toxină. Efectuând teste pe șoareci, am fost în stare să demonstrăm faptul că combinația dintre proteine și toxine distruge celulele canceroase”, a arătat Mads Dauggard, cercetător la Universiteatea British Columbia din Canada, uul dintre oamenii de știință implicați în această cercetare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...