Un posibil tratament care vindecă cancerul, descoperit din greșeală

Data actualizării: Data publicării:
Cancer Images
390487 02: (FILE PHOTO) Close up of cancer cells in the cervix. Cancer of the uterine cervix, the portion of the uterus that is attached to the top of the vagina. (Photo by American Cancer Society/Getty Images)

Cercetătorii danezi ar fi găsit accidental o metodă de a dezvolta un tratament universal împotriva cancerului, după ce au descoperit că anumite proteine de malarie ar putea fi utilizate ca o armă foarte eficientă împotriva acestei boli, potrivit de independent.co.uk.

Cancer Images
©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga doreau să găsească o modalitate de a le proteja pe femeile însărcinate împotriva malariei, boala ce poate produce o serie de probleme medicale severe, deoarece atacă placentă. Însă ei au descoperit că proteinele de malarie pot să atace în același timp și cancerul. Potrivit acestora, noua metodă ar fi eficientă în cazul a 90% din tipurile cunoscute de cancer.

Oamenii de știință au combinat un fragment de proteină, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxină. Fragmentul poate fi introdus ulterior în celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugând celulele tumorale.

Cercetătorii danezi au descoperit că în ambele cazuri proteinele de malarie se atașează de același carbohidrat. Noul tratament ar putea exploata similaritățile dintre cele două situații.

Acel carbohidrat asigură o creștere rapidă a placentei. Cercetătorii au arătat, odată cu noua descoperire, că acesta asigura aceeași funcție și în cazul tumorilor - iar parazitul malariei se atașează de celulele canceroase exact în același mod, putând apoi să le distrugă.

Oamenii de știință căutau de foarte mult timp o metodă care să le permită o modalitate de a exploata similaritățile dintre placentă și tumori.

"Timp de decenii, oamenii de știință au căutat similarități între creșterea placentei și a tumorilor. Placenta este un organ, care, care într-un interval de câteva luni, crește de la câteva celule până la un organ care are o greutate de aproximativ un kilogram, furnizând embrionului oxigen și nutrienții necesari într-un mediu relativ străin. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac același lucru, cresc cu agresivitate, într-un mediu relativ străin", a spus Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.

Metoda a fost deja testata pe celule și pe șoareci cu cancer, constatările fiinde descrise într-un articol publicat în revista Cancer Cell. Cercetărorii speră ca primele teste pe pacienți umani să fie realizate în următorii patru ani.

Întrebarea principală este dacă această metodă fa funcționa și în corpul uman și dacă corpul va putea tolera dozele necesare fără a dezvolta efecte adverse. Noi suntem optimiști deoarece proteina pare să se atașeze doar de un carbohidrant ce se găsește doar în placentă și la tumorile canceroase”, declară Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.

În testele efectuate pe șoareci cercetărorii au implantate trei tipuri diferite de cancer umane. Metoda savanților danezi a redus cu trei sferturi tumorile din cazurile de limfom non-Hodgkin, a eliminat complet cancerul de prostata în cazurile a doi dintre cei șase soareci și a reușit să păstreze în viață cinci din cei șase soareci care aveau cancer osos metastazat, în comparație cu grupul de control, în cadrul căruia toate animalele cu cancer au murit.

Am separat proteina de malarie, care se atașează singură de carbohidrat și ulterior am adăugat o toxină. Efectuând teste pe șoareci, am fost în stare să demonstrăm faptul că combinația dintre proteine și toxine distruge celulele canceroase”, a arătat Mads Dauggard, cercetător la Universiteatea British Columbia din Canada, uul dintre oamenii de știință implicați în această cercetare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...