Transplanturile se fac preferențial, sugerează ministrul Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
ministrul sanatatii voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, are suspiciuni că transplanturile în România se fac preferențial iar listele de așteptare nu sunt respectate. 60% dintre pacienții care au beneficiat de transplanturi în 2014 au fost înscriși pe liste în același an, deși erau pacienți care aşteptau încă din 2005, a declarat Vlad Voiculescu.

România are nevoie de reguli noi, în privinţa transplantului de organe, spune ministrul Sănătăţii, după ce a aflat rezultatul controalelor făcute în domeniu.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Când viaţa ta depinde de un organ, n-ar trebui să conteze că eşti din Timiş, Bucureşti, Cluj, Iaşi. De asemenea, n-ar trebui să conteze dacă eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare.”

Acum transplanturile se fac mai degrabă ţinând cont de notorietatea pacientului, decât de urgenţa medicală, spune ministrul Sănătăţii. Ultimele controale arată că pacienţii nu beneficiază de şanse egale. De exemplu, într-unul dintre centrele de transplant verificate, 60% dintre pacienții care au primit organe noi abia se înscriseseră pe listă. Au primit organul salvator înainte unor pacienţi cu fix aceleaşi afecţiuni, înscrişi pe listă cu 9 ani mai devreme.

Adrian Popa, pacient din Bucureşti: „Am făcut la Viena transplant, în 2013. Indicaţia de transplant am avut-o la sfârşitul lui 2012. Sunt un caz fericit, am ajuns în câteva luni pe masa de operatie de la AKH.”

Cât despre un prim transplant pulmonar în România, specialiştii spun că nu suntem încă pregătiţi. Nici pentru operaţie, nici pentru îngrijirea de după. La Spitalul Sfanta Maria, singura instituţie din ţară acreditată pentru transplant pulmonar, Inspecţia Sanitară de Stat a găsit mai multe nereguli. Ministrul Sănătăţii aşteaptă acum un acord din partea primarului general ca să poată trimite acolo, luna viitoare, Corpul de Control, împreună cu o comisie de experţi internaţionali.

Vlad Voiculescu, ministul Sănătăţii: „Mi se pare firesc, când dezvolţi o activitate în transplant pulmonar, să inviţi oamenii care au avut de-a face cu el. Dar ca niciun medic care a avut grijă de aceşti pacienţi să nu fi fost implicat într-un nou proiect de transplant pulmonar, eu unul nu pot înţelege.”

Miron Bogdan, pneumolog la Institutul Marius Nasta: „Modelul de urmărire (la Spitalul Sfânta Maria – n.r.) era extrem de precar. Ultima informaţie pe care o aveam era că pacienţii erau evaluaţi clinic de o echipă dintr-un spital, li se făcea evaluarea în alt spital şi dozarea de molecule de imuno-depresie în al patrulea spital.”

Până acum, 38 de români au beneficiat de un transplant de plămân. Cu toţii s-au operat la Viena şi cu toţii au primit organe de la donatori străini. La rândul ei, România a donat europenilor 9 plămâni.

Nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a spus Vlad Voiculescu, care a anunţat că au fost sesizate „organele specializate”.

Ministrul sănătăţii a declarat sâmbătă că în urma verificărilor făcute de Corpul de control din cadrul ministerului său, au fost găsite nereguli grave în privinţa modului de alocare şi de prioritizare a pacienţilor pentru transplant, astfel că bolnavii nu beneficiază de şanse egale. Este motivul pentru care Vlad Voiculescu anunţă că investigaţiile vor continua.

Un nou control la care vor participa şi specialişti din străinătate va avea loc la Spitalul Sfânta Maria la 8 şi 9 decembrie, dar pentru aceasta este nevoie de acordul primarului Gabriela Firea. Fără acest acord, controlul nu se poate efectua, a subliniat ministrul.

Nici la capitolul criterii şi proceduri de alocare a organelor nu stăm prea bine, a mai spus ministrul, care a dispus elaborarea de urgență a unui regulament și a unor proceduri clare.

Scandalul transplanturilor a izbucnit în urmă cu câteva zile, legat de Spitalul Sfânta Maria, care a fost abilitat – fără temei, spune ministrul – să facă transplant de plămâni. Este o dovadă de iresponsabilitate să spunem că România e pregătită să realizeze transplantul de plămâni, a repetat, sâmbătă, ministrul Voiculescu. Aceasta este concluzia raportului Corpului de control al Ministerului Sănătăţii.

Verificările făcute la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate şi neregulile găsite în procedurile de alocare a organelor şi prioritizarea pacienţilor pentru transplant sunt grave şi afectează mii de pacienţi, mii de oameni care aşteaptă un transplant cu speranţă în profesionalismul şi corectitudinea sistemului medical”, a declarat Vlad Voiculescu, citat de News.ro.

Corpul de control a făcut mai multe verificări în cadrul cărora s-a descoperit că, deşi există liste de aşteptare acestea nu sunt corelate la nivel naţional, iar criteriile de prioritizare „sunt mai degrabă subiective”, arată ministrul.

„Pacienţii de pe listele de aşteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de şanse egale. Este posibil ca un pacient să fie în vârful listei de aşteptare, să existe un organ compatibil pentru acest pacient, dar totuşi nu el să fie cel care intră în sala de operaţie”, a dezvăluit Vlad Voiculescu.

„Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a descoperit, de asemenea, existenţa unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant. Într-unul dintre centrele de transplant din România, pentru o singură arie patologică, s-au efectuat, în anul 2014, 140 de transplanturi. 60% dintre pacienţii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscrişi pe lista de aşteptare chiar în acelaşi an, deşi erau pacienţi pe lista de aşteptare încă din anul 2005. Într-un alt an, în anul 2015, de asemenea, într-un centru şi pe o singură arie patologică, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscrişi în acelaşi an 2015. 80%!”, susţine Vlad Voiculescu.

Ministrul a cerut realizarea, în regim de urgenţă a regulamentului de alocare a organelor. De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că există proceduri stabilite, la nivel european, pentru contactarea pacienţilor. Astfel, dacă în celelalte ţări din Uniunea Europeană sunt contactaţi telefonic în repetate rânduri pacienţii din vârful listei de aşteptare şi apropiaţii acestora atunci când există un organ compatibil, în România, această procedură nu se aplică.

„Când viaţa ta depinde de un organ nu ar trebui să conteze că eşti din Timişoara, Bucureşti, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă eşti pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană şi nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a comentat Voiculescu. 

Citiţi şi:

CAZUL ALEXANDRU ARȘINEL. Un ONG a depus plângere penală împotriva Institutului de Urologie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...