Servicii moderne de terapie cu radioiod, esențiale în tratarea cancerului tiroidian, disponibile în Centrul Oncologic Sanador

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Emin Mammadov Articol sustinut de SANADOR

Cancerul tiroidian este cel mai frecvent cancer al sistemului endocrin. Incidența acestei boli crește odată cu vârstă și afectează mai frecvent femeile decât bărbații, într-un raport aproximativ de 3 la 1. Studiile medicale au demonstrat că terapia cu iod radioactiv aduce beneficii vitale pacienţilor, îmbunătăţind rata de vindecare și scăzând numărul cazurilor de recidivă. Pacienții diagnosticați cu cancer tiroidian sau hipertiroidism beneficiază de servicii moderne de radioiodoterapie în cadrul secției dedicate de terapie izotopică din Centrul Oncologic Sanador.

Termenul de radioiod se referă la o formă radioactivă de iod (numit izotop), care are masă atomică diferită față de iodul obișnuit. În scop de tratament, se foloseste izotopul I-131. Acest tratament se bazează pe faptul că celulele tiroidiene au capacitatea de a capta (a “mânca”) și a reține iodul. Fiind vorba de un izotop radioactiv, acesta va distruge celulele tiroidiene în timp (din interior). De aceea, terapia cu radioiod este una specifică (țintită) pentru bolile glandei tiroide și este tolerată foarte bine de către pacienți.

Patologia tiroidiană este foarte răspândită. Nodulii tiroidieni sunt la aproape jumătate din populație și între 5 - 7% dintre ei pot să fie maligni, adică cu cancer. Cancerul tiroidian a ajuns pe primul loc la pacienții cu vârstă între 10-29 ani. Din acest punct de vedere, un control de rutină pentru tiroidă este indicat chiar de la vârstă tânără, iar cea mai bună și mai informativă metodă de investigație este ecografia tiroidiană. În funcție de ce vedem la ecograf putem să decidem dacă sunt necesare investigații suplimentare. Avem toate condițiile necesare pentru a diagnostica și trata cancerul tiroidian, de la ecografe moderne, la puncție, operație și tratament cu radioiod”, arată dr. Emin Mammadov, Medic specialist Endocrinologie și Șeful Departamentului de Terapie Izotopică din cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Tratamentul izotopic implică o colaborare strânsă între medicul endocrinolog și specialistul în medicină nucleară, pentru stabilirea diagnosticului exact și obţinerea tuturor parametrilor clinici necesari administrării unei terapii cât mai potrivite şi cu rezultate maxime pentru pacient.

Tratamentul cu radioiod (radioiodoterapia) se folosește pentru două boli:

  • Cancerul tiroidian diferențiat (96% din cancere tiroidiene), acesta fiind un grup larg care include următoarele tipuri de cancer: papilar, folicular și cel cu celule Hurthle;

  • Hipertiroidismul, atât prin boală autoimună (boala Basedow-Graves), cât și prin gușă nodulară toxică.

Radioiodul se livrează în formă de capsulă, care arată ca o capsulă obișnuită (de exemplu, cum ar fi o capsulă cu Vitamina D) și care se înghite simplu cu apă. Deosebirea acestui tip de tratament este că, după administrarea radioiodului, pacientul devine o sursă de radiație. De aceea, pacienții necesită izolarea în primele zile până la eliminarea iodului și scăderea nivelului de radiație.

Terapia cu radioiod se administrează numai în condiții speciale, acestea regăsindu-se în Secția de terapie izotopică. Aici, pacienții sunt cazați în saloane special amenajate, cu pereții, ușile și tavanul cu conținut de plumb pentru protecție împotriva radiațiilor.

Spre deosebire de alte centre unde se face terapia cu radioiod în București, la Sanador pacientul care a primit radioiod nu face o scintigrafie simplă, ci o combină cu o metodă mult mai performantă și informativă, care se numește SPECT-CT.

Durata internării pentru pacienții care primesc o doză mică, este de 2 nopți. Cei cu doze mai mari rămân internați minim 3 nopți. La externare, pacientul este măsurat pentru nivelul de radiație pe care o emite (dozimetrie) pentru a estima cât timp trebuie să păstreze distanța față de alte persoane.

Centrul Oncologic Sanador deține prima secție dedicată terapiei izotopice din sistemul medical privat. Aceasta oferă un nivel performant de dotări și servicii medicale ce vin în sprijinul pacienților afectați de neoplasm tiroidian, însă nu numai. Secția beneficiază de condiții speciale de izolare și este deservită de personal medical cu înaltă pregătire, astfel încât tratamentele să fie administrate în condiții de maximă siguranță și confort, în acord cu ghidurile medicale internaționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri