Radiografia problemelor de la „Marius Nasta”. Medic: „Sunt suprafețe unde germenii rămân cu mare plăcere”
Blocul operator și secția de terapie intensivă ale Institutului Marius Nasta sunt închise de 3 săptămâni. 5 pacienți au murit după ce s-au infectat cu o bacterie. La o privire mai atentă, problemele cu care se confruntă cel mai mare spital de boli de plămâni din ţară sunt mai multe şi mai grave. Încep de la clădirile vechi de 100 de ani şi lipsa banilor pentru renovarea lor completă şi ajung până la medicii care se cred Dumnezei.
„Sunt mulţi pacienţi nemulţumiţi de condiţiile din Marius Nasta. Infrastructura lasă mult de dorit. Avem faianță în Marius Nasta de 40 de ani”, spune Beatrice Mahler, manager Marius Nasta
„A fost o renovare prin 1996. Din acea perioadă, Institutul nu a mai beneficiat de renovări, poate igienizări”, spune Gilda Popescu, fost manager Marius Nasta.
„Schimbările trebuie să fie majore și profunde și urgente. Dacă nu, poate că într-o zi... astăzi am închis terapia... vom închide alte secții și la un moment dat ne vom afla în imposibilitatea de a ne continua activitatea medicală. Trebuie să obținem reacreditarea. Va fi foarte greu anul viitor, dacă rămânem pe această structură va fi foarte greu să obținem reacreditarea.
În ultimii 15 ani în bucătărie nu s-a investit nimic, pentru că în ultimii 15 ani în bucătărie nu s- a cumpărat nici măcar un mixer, pentru că în ultimii 15 ani doar s-a dat cu var în bucătărie.
Și aici trebuie reparații capitale, schimbat tot, igienizat tot, nu e normal. Aia e nouă cumpărată, dar degeaba pui un lucru nou între atâtea lucruri vechi.
Ăsta este cuptorul electric. Nu a avut Marius Nasta cuptor electric. Putem diversifica felurile de mâncare, dar e mult prea puțin față de ce ar fi nevoie în bucătăria din Marius Nasta”, afirmă Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.
„Din cauza acestor nereguli la Institutul Marius este un focar de infecții. Pentru a opri decesele grăbite de prezența bacteriilor, aici se face o igienizarea în blocul operator și la terapie intensivă. Fiind o clădire care are peste 100 de ani, până și acest lucru este greu de făcut ca la carte”, afirmă Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.
„Faianță, din câte știu eu, nu se mai pune, nici în săli de tratament, nici în bloc operator, există alte soluții care se folosesc pentru spitale”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
„Sunt anumite suprafețe unde germenii rămân cu mare plăcere. Bineînțeles că unde e o suprafață, e vorba de faianță, prin rosturile de faianță germenii vor rămâne, vor găsi locuri să rămână acolo. Uneori e posibil ca o anumită clădire să fie compromisă și să nu ai cum să mai rezolvi decât dacă o schimbi”, afirmă Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.
„Din cauza neaprovizionării cu materiale sanitare și de curățenie, care te ajută să poți să menții curățenia, au fost cauzele care au favorizat apariția acestei infecții. Știu de lipsa săpunului. E ce auzim la raportul de gardă”, spune Gilda Popescu, fost manager.
„Infecțiile devin o problemă din ce în ce mai gravă pentru sistemul de sănătate din Europa. Avem nevoie de mai multă igienă, oameni care să se spele pe mâini, dar avem nevoie să și oprim prescripția antibioticelor. Între 15 și 19% din cazuri nu e nevoie de prescripție de antibiotice. Pentru România studiile arată că dacă chetuiești 1,5 euro per capita, în Romania 1500 de vieți pot fi salvate anual”, spune Ulrik Vestergaard Knudsen, secretar general adjunct OCDE.
„Există o mare suspiciune că acele produse nu ajung la pacient și credeți-mă că atunci când stai și vezi cifre, te gândești dacă lucrurile se desfășoară corect. Eu cumpăr seringa pentru pacientul x, nu pentru mine asistent medical, medic. Și atunci tot ce fac pacientului trebuie să se regăsească în fișa pacientului respectiv. Eu am scos consumul de seringi. Scot consumul de mănuşi. Şi atunci când eu am 600 de perechi de mănuși scoase și decontul pentru 100 de pacienți mă întreb ce s-a întâmplat cu celelalte 500 de perechi, unde sunt?O să le cer explicații în scris. Procedurile trebuie să fie respectate de toată lumea: spălatul pe mâini, unghiile lungi. O asistentă, un medic nu are voie să aibă unghiile lungi, n-ai ce să cauți cu inele. Dacă te- ai făcut doctor, trebuie să înțelegi că mâna ta trebuie să fie curată”, spune Beatrice Mahler, manager Marius Nasta
Filmând cum arată acest spital am văzut cum medicii sunt indiferenți chiar și atunci când pacienții mor din cauza bacteriilor. Rudele așteaptă la ușa salonului cu mâncarea, dar de fapt, bolnavul e decedat de câteva ore. Mulți dintre noi am crezut că este doar o legendă. Iată marturiile a două familii.
Manager: Nu v- a anunțat? A zis că a vorbit.
Ruda: Cine să anunțe? Nu ne-a anuntat.
Manager: Doctorița a zis că a vorbit cu familia. Stați puțin, dar mi-a zis că a vorbit cu dumneavoastră. Mie mi-a zis că a anunțat familia. V-a chemat să veniți aici?
Rudă: Am venit să aducem mâncare.
Manager: Ați vorbit cu familia?
Medic: Urma să vorbim.
Dânșii au venit cu mâncare. Imi pare rău, sincer.
„Am ajuns pe la 9 fără ceva. Toată lumea trecea pe lângă mine, nu m-a informat nimeni de nimic. M-a sunat cumnatul meu și mi-a spus: Ai aflat? Ce să aflu, că eu sunt la spital, acum am ajuns. Că Ciprian a murit. Cum adică? Eu sunt aici și nimeni nu m-a informat nimic. El era la terapie intensiva, el a decedat la 7 dimineașa și eu am ajuns la 9 și el era încă acolo și medicii treceau pe lângă mine și nu m-a anunțat nimeni nimic”, spune Claudia Oprănescu, soţia unui pacient.
„Se numește bătaie de joc. Atâta timp cât spitalele astea nu vor avea niște recepții și sunt niște instituții în care lumea intră ca la piață. În majoritatea spitalelor din București intri ca la piaţa Bucur Obor. Intri printr-o parte, ieși prin alta. Mai dai 5 lei la un paznic și cam asta e. N-ai cu cine să vorbești”, spune Cristian Sas, președinte Colegiul Pacienților.
Tot la Institutul Marius Nasta se confirmă și că există medici Dumnezei. Cum se comportă ei la acest spital? Refuză să consulte pacienții, nu fac operații, deși sunt medici chirurgi de mai bine de 10 ani și au salarii de aproximativ 3.000 de euro. Unul dintre ei, în 9 ani, intre 2009 și 2018 a făcut 60 de operații. Doi ani la rând în 2016 si 2017 nu a operat nici măcar un pacient. Asta arată statistica spitalului.
„Asta e situația la stat. Dacă era la privat, îl chemam frumos, îi dădeam salariul pe ultima lună și nu ne mai vedeam. Nimeni când îți calculează salariul nu te întreabă de activitate. Îți ia vechimea, gradele profesionale și salariul curge”, spune Ioan Cordoş, medic șef secţie.
Profesorul Ioan Cordoș este șeful secției de Chirurgie toracică, acolo lucrează medicul cu 0 pacienți.
„Am chirurgi care nu intră în sala de operații și li se pare normal să-și primească banii. Am desfăcut un contract de muncă, am dat deja 3 decizii de ... 2 de avertisment, 3 de reducerea salariului cu 10% pe 3 luni și vor mai urma, atâta timp cât ei nu vor înțelege să ne facem treaba față de pacient”, spune Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.
„Din păcate, situația nu este singulară. Există spitale, unde din 10 medici, 2 abia trec pe la spital sau abia tratează un pacient sau 2 pe an”, spune Sorina Pintea,ministrul Sănătății.
„Eu ca să pot să trimit în comisia de disciplină pe cineva trebuie să am sesizări din partea șefilor de structură și să știți că au început să prindă curaj colegii mei, până acum se protejau unii pe alții”, spune Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.
„Îmi pare rău să va spun, dar asta este. În cele din urmă mi s-ar putea reproșa că de ce nu-mi fac datoria. Păi ce datorie să îmi fac. Oricând sunt pus sub incidența abuzului în serviciu”, spune Ioan Cordoș, șef secție Chirurgie toracică.
„În calitate de minister vom lua anumite măsuri. Un nou contract de administrare a șefilor de secție plus un contract între șeful de secție și medicul angajat pe secție, astfel încât împreună să fie responsabilizați”, declară Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
„Îmi spuneți practic că există acei medici Dumnezei despre care pacienții vorbesc? Sunt și medici Dumnezei. Sunt medici care au diplome și acte , dar pentru care e suficient”, spune Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News