Sistemul sanitar, bolnav fără scăpare. Guvernul a mărit salariile din domeniu, ca să oprească exodul medicilor şi asistenţilor, dar tocmai din acest motiv spitalele nu reuşesc să facă angajări. Directorii spun că bugetul abia le ajunge pentru lefurile de acum şi cu greu mai pot angaja doi-trei oameni în plus. Cea mai îngrijorătoare este criza de asistenţi, mai ales la spitalele din Bucureşti. Campania Digi24 „Pacient în România” vorbeşte despre criza momentului în sănătate şi dubla suferinţă a pacienţilor.
Holurile spitalului de boli pulmonare „Marius Nasta” din Bucureşti sunt pline de pacienți încă de la prima oră. Zeci de oameni vin din toată țara să se interneze la singurul Institut de Pneumologie pe care îl avem. Toate analizele necesare pentru toţi aceşti bolnavi sunt făcute ...de numai doi asistenți medicali. Am stat și noi lângă ei din primul moment al zilei.
Ioana este asistentă de anul trecut. Împarte cabinetul mic cu singurul coleg pe care îl are, Paul. El lucrează la Institut de 11 ani.
„Am lucrat la registrul comerțului. Mi-am dorit foarte mult să devin asistentă. O fac din tot sufletul. Îmi place să pun suflet la meseria asta. Asta era dorința mea de copil, să devin asistenta, să am grijă de oamneni”, spune Ioana, asistent medical.
„Avem vreo 60-70 de pacienți zilnic pe departamentul de zi. Fiecare pacient are problemele lui de sănătate, nervii lui. Mai există certuri între pacienți”, spune Paul Cileac, asistent medical.
Ioana și Paul nu se ocupă doar de analizele medicale pentru internarea zecilor de pacienţi, ci și de partea birocratică. Așa că se ajută unul pe altul ca să nu lase bolnavii de izbelişte sau să nu clacheze ei. Cât stă unul cu pacientul și îl consultă, celălalt notează datele în calculator și pe foile medicale. Cel mai greu este în perioada concediilor. Iar situaţia se repetă peste tot în ţară.
„Este greu să fii asistent în orice fel de spital din România. Este o muncă solicitantă. Trebuie să ai atenție distributivă și să vezi fiecare pacient în parte, să iei decizia cea mai bună, să triezi pacienții”, spune Paul Cileac, asistent medical.
Din cauza acestor condiții mulţi asistenţi medicali se gândesc să îşi facă bagajele şi să plece să lucreze în străinătate.
Pacienţii sunt primii care simt efectele.
Directorii spitalelor ştiu bine problemele. Cu toţii vor să le rezolve, dar puţini reuşesc.
„Burn out-ul este prezent în toate categoriile care lucrează într-un spital. Pe de o parte faptul că personalul angajat este suprasolicitat, prin suprasolicitare, calitatea activității medicale scade pentru că-s obosiți și atunci ne-am dori să reglăm aceste lucruri”, explică Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.
Criză de asistenţi medicali are o rezolvare simplă, spun directorii de spitale: un buget mai generos. După ce statul a majorat salariile, 80% din fondurile unui spital sunt epuizate la plata lefurilor. Rămân foarte puţini bani pentru medicamente şi materiale sanitare, iar managerii fac echilibristică pe un fir de aţă. Trebuie să plătească şi angajaţii, să aibă şi farmacia plină.
„Avem o solicitare din partea compartimentelor pentru posturi de asitenți, medici de 110 posturi, ceea ce este imposibil, trebuie să ne încadrăm în bugetul pus la dispoziție. Pe organigramă avem un deficit de 200 de posturi”, afirmă Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.
Deși ar mai fi nevoie de peste 100 de asistenți conducerea spitalului va scoate la concurs numai 2 posturi.
Pradoxul este că de când salariile au mai crescut se găsesc destui asistenți dispuşi să se angajeze la stat, dar posturile nu sunt scoase la concurs. Spitalele nu au bani pentru salariile lor.
„Da, la concursul pe care l-am desfășurat pentru asistenți medicali debutanți au fost 10 persoane pe un post. La medici, la fel au fost 7 medici pentru un post”, spune Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.
„Sunt solicitări de a pleca, dar s-au redus substanțial. Dacă în anii trecuți aveam spre 3 mii de solicitări de certificate de conformitate pentru a lucra în străinătate, anul aceste avem până la dată asta peste 500. Asta înseamnă la sfârșitul anului peste o mie”, spune Mircea Timofte, președinte OAMMR.
Numărul mare de doritori care vor să fie asistenţi medicali nu este neapărat un lucru bun, atrage atenţia preşedintele Ordinului Asistenţilor. Directorii spitalelor au o grijă în plus.
„Sunt foarte mulți absolvenți care n-au nicio legătură cu nevoile pieței muncii. În fiecare an, sunt 15 mii de asistenti în școli postiliceale, iar într-un an sistemul sanitar nu abosoarbe 1.500, rămân 10 mii care se adaugă la 10 mii din promoția anterioară și în curând populația României va avea calificarea de asistent medical, ceea ce este un dezastru”, spune Mircea Timofte, președinte OAMMR.