Durerile de cap foarte intense, care nu cedează la medicația obișnuită, însoțite de grețuri și vărsături, pot semnala prezența unei boli grave: o tumoră cerebrală. La aceste semne și simptome se mai pot adăuga și vederea încețoșată sau dublă, tulburările de auz, miros sau gust, de echilibru, somnolență, stare confuzională, amorțirea unei părți a corpului sau convulsii.
Chiar dacă manifestările clinice ale unei tumori cerebrale poate varia foarte mult, în funcție de localizarea și de dimensiunea tumorii, de îndată ce apar primele semnale de alarmă, este recomandat ca pacientul să se prezinte cât mai repede la un consult de specialitate, de neurologie sau de neurochirurgie. În acest fel, pot fi stabilite un diagnostic corect și un tratament prompt și adecvat, pentru a preveni apariția complicațiilor.
Tumorile sunt acumulări anormale de celule, care pot fi benigne sau maligne, acestea din urmă afectând și țesuturile din jur și punând în pericol viața pacientului. Diagnosticul poate fi stabilit de medicul specialist în urma unei anamneze corect efectuate și a unui examen clinic minuțios, completat de teste imagistice, cum este un RMN 3T cerebral, și cu o biopsie.
Tratamentul tumorilor cerebrale profunde va fi unul personalizat și, pe lângă intervenție chirurgicală, poate include, radioterapie sau chimioterapie. De asemenea, a fost demonstrat efectul benefic al stereotaxiei în tratamentul metastazelor cerebrale, procedurile fiind indicate după aproximativ o lună de la intervenția neurochirurgicală, fiind necesare, de obicei, între 3 și 5 ședințe. Obiectivele principale ale terapiei vizează înlăturarea sau ameliorarea simptomelor neurologice, dar și prevenirea apariției unor simptome noi.
La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical al tumorilor cerebrale se poate efectua, în funcție de indicații, fie clasic, deschis, fie printr-un abord minim invaziv. Astfel de tratamente moderne sunt posibile datorită neuronavigației cerebrale, supranumită și „GPS-ul creierului”, o tehnologie de avangardă, cu ajutorul căreia neurochirurgii pot efectua intervenții complexe, cu o precizie fără egal, salvând funcțiile creierului și reducând leziunile. La Spitalul Clinic SANADOR este folosit sistemul de neuronavigație Medtronic, unic în România, apt să asigure o capacitate de mărire a imaginilor și o profunzime de analiză a detaliilor mult îmbunătățite, ceea ce permite efectuarea de intervenții laborioase și în siguranță.
Intervențiile neurochirurgicale desfășurate la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu ajutorul a două microscoape operatorii Zeiss Kinevo 900, care asigură acces la informații complete și complexe, astfel încât tratamentul poate fi efectuat în deplină siguranță, cu rezultate bune pe termen lung. Acest tip de microscop dispune de un instrument special Zeiss QEVO, care oferă opțiunea de „vedere după colț”, ajutând neurochirurgul să elimine unghiurile moarte și să descopere anumite arii din spatele țesuturilor. În acest fel, pot fi eliminate resturi tumorale, fără să se mai îndepărteze inutil oasele craniului.