Descoperiri incredibile după moartea bărbatului care a fost supus unor manevre incorecte de resuscitare. Ambulanţa care a venit să-i acorde primul ajutor era de fapt... un taxi cu o targă. Firma se numeşte Ambuhelp şi nu e autorizată legal să acorde primul-ajutor. Are contract doar cu un cămin de bătrâni şi încerca, la momentul tragediei, să obţină aviz pentru transportul pacienţilor. Problema e că Ambuhelp nu e singura firmă în această situaţie. Azi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a mai găsit două servicii de ambulanţă din Bucureşti fără autorizaţie.
Pentru evenimentul organizat de Ministerul Agriculturii, Administraţia Pieţei Obor a semnat un contract cu firma Sc Life Care Home SRL. Potrivit actului, s-a solicitat o ambulanţă de tip A1 sau A2, cu un echipaj format din ambulanţier şi asistentă.
Raed Arafat: „Serviciile private de ambulanţă asigură asistenţă medicală de urgenţă, punct. Când faci un contract de asistenţă trebuie să ai defribilator minimal care costă 1500 euro unul simplu”.
Prin contract, firma se angaja că va oferi servicii de acordare a primului ajutor. Echipa ambulanţei private trebuia să mai şi supravegheze zonele de desfăşurare a evenimentului pentru a depista pesoanele care au nevoie de asistenţă medicală. Martorii spun totuşi că ambulanţa privată a ajuns lângă bărbatul care avea nevoie de ajutor abia după 10 minute. Reprezentanţii pieţei Obor nu au dorit să răspundă întrebărilor Digi24 despre acest contract.
Raed Arafat: „Sunt total inconştienţi care lucrează sub orice critică, nu au autorizaţie”.
Angajaţii ambulanţei private au efectuat greşit manevrele de resuscitare. Şi le-au oprit după doar câteva minute. Aşteptau, la rândul lor, să vină... adevărata ambulanţă.
Pentru serviciile acordate în data de 3 octombrie, firma a primit 2.400 de lei. Ieri, Direcţia de Sănătate Publică a amendat firma cu 5.000 de lei, şi i-au suspendat procesul de obţinere a autorizaţiei de funcţionare. De altfel, firma ceruse doar autorizaţie pentru transportul bolnavilor, nu şi pentru servicii pe prim ajutor. Iar cererea a fost depusă fix în ziua în care inspectorii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au început controlul la Ambuhelp. Atunci firma a fost amendată cu 15.000 de lei. Autorităţile susţin că este responsabilitatea celor care solicită servicii de ambulanţă să verifice dacă acestea au sau nu autorizaţie.
Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii: „Direcţiei de sănătate publică îi era foarte greu să ştie că există un serviciu de ambulanţă funcţional. Nu aveau autorizare de funcţionare, nici pentru servicii de urgenţă, dar nici pentru servicii de transport”.
Până în acest moment, reprezentanţii firmei care deţine Ambuhelp au refuzat să comenteze ce s-a întâmplat.
Reprezentant al firmei: „Când o să fie cazul o să iasă cineva din staff să comunice tot ce este. Când o să fie cazul o să ieşim”.
Societatea are trei puncte de lucru printre care şi un cămin de bătrâni, în curtea căruia sunt parcate şi ambulanţele. Potrivit datelor oficiale ale firmei şi-a început activitatea în 2010 cu un număr de opt angajaţi şi un profit de puţin peste o mie de lei. În 6 ani a ajuns la un număr de 22 de angajaţi şi un profit de peste 60.000 de lei.
Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă vor trimite dosarul Ambuhelp la Parchet. Necropsia va arăta dacă bărbatul de 60 de ani ar fi putut fi salvat.