Codul roșu de caniculă a provocat numeroase victime în București. A fost infern la serviciile de ambulanță din întreaga țară în cele șase zile la peste 40 de grade. În fiecare zi, recordul de intervenții era depășit, iar în media echipajele de urgență au avut cu 20 la sută mai multe intervenții față de o zi de vară în care temperaturile nu trec de limita caniculei.
Jurnaliștii Digi24 Alexandra Dinu și Claudiu Ristea au mers alături de un echipaj de ambulanță la intervenție.
Cod roșu de caniculă afară, cod roșu de apeluri la 112
Ambulanța București, ora 10 dimineața. Termometrele se încing deja, la fel și telefoanele de la 112.
Medic de pe ambulanță: - Bulevardul 1 decembrie, în stradă la Poarta Faur!
Reporter: Caniculă? posibil tremură, nu se poate deplasa, se simte rău!
Așa începe fiecare misiune. Se pune rapid la punct echipamentul, este pornită sirena și începe goana spre pacient.
Reporter: Câte cazuri ați avut de azi dimineață?
Medic: Ora asta, trei. Asta este a patra solicitare! Pentru mulți cetățeni este o loterie ieșitul din casă!
În drumul alert, medicii nu pot să nu se întrebe de ce oamenii nu au grijă de ei.
Medic de pe ambulanță: Nu conștientizează, le spunem verde în față, dar nu vor să înțeleagă noi ne străduim cât putem să fim în siguranță, să fim și noi capabili să-i tratăm. Uzura noastră se vede, lipsa de personal tot noi o suplinim.
Reporter: Vin de acasă zilele astea?
Medic de pe ambulanță: Da. Nu facem față solicitărilor care vin valuri.
După o cursă de 15 minute ambulanța ajunge. Un trecător a văzut-o pe femeie cum se clătina pe trotuar.
Medic de pe ambulanță: Am ajuns? Presupun că da! Ce ați pățit doamnă? Doamnă, știți câte grade sunt afară, nu pot fi amânate anumite lucruri? Nu pot fi amânate, nu? Mai bine să ajungi aici.
După câteva minute de investigații, este luată decizia ca femeia să meargă la spital. De aici misiunea cea mai importantă o are șoferul care trebuie să se strecoare prin haosul din traficul din București.
Șofer de pe ambulanță: „Pe lângă trafic mai avem și starea străzilor din București! Se simte! Căutăm să nu agravăm starea pacientului. Prefer să nu frânez prefer să ocolesc, intru pe contrasens. Trebuie mers cât mai lin posibil, iar șoferii nu înteleg. Unii frânează brusc în fața noastră! Uitați-l se ia la întrecere cu mine ! Nu frânează!”
Femeia a ajuns în siguranță la spital și este doar unul dintre zecile de cazuri care sunt preluate zilnic de ambulanță în orele caniculare. Este o cursă continuă în care fiecare secundă face diferența între viață și moarte. În zilele de foc, medicii le transmit oamenilor să nu iasă din casă la orele prânzului, să se hidrateze și, foarte important, să aibă grijă de ei pentru că uneori ambulanța poate ajunge prea târziu.
Editor : Andreea Burghelea