De ce este necesar screeningul cancerului de sân

Data actualizării: Data publicării:
Mamografie SANADOR Articol sustinut de SANADOR

În România, cancerul de sân este cel mai întâlnit tip de cancer la femei, fiind diagnosticat la peste un sfert din pacientele cu boli oncologice. Afecțiunea poate fi provocată de un cumul de factori (hormonali, de mediu și de stil de viață), iar aproximativ 5–10% din cazuri sunt determinate de mutații genetice moștenite.

Totuși, unele femei dezvoltă cancer mamar fără să existe acești factori de risc, prin urmare un consult de senologie este esențial pentru a descoperi cât mai repede existența acestei boli, care evoluează o perioadă relativ îndelungată fără semne și simptome evidente. Un nodul palpabil, durerea, retracția mamelonului sau o scurgere din sân pot fi manifestări ale cancerului de sân, dar acestea apar târziu în evoluția bolii.

Pentru a stabili cât mai precoce diagnosticul cancerului de sân, se recomandă în primul rând autopalparea, în fiecare lună, pentru a identifica rapid eventuale formațiuni nodulare. Pentru screening, după vârsta de 40 de ani, mai devreme în cazul femeilor cu risc familial sau personal, principala investigație, efectuată anual, este mamografia. Atunci când screeningul începe înainte de această vârstă, dar și în alte situații speciale, se preferă ecografia de sân și examenul RMN al sânului.

Mamografia digitală cu tomosinteză este cea mai indicată investigație pentru screening și diagnostic la femeile cu vârsta peste 40 de ani. Această procedură modernă de radiologie digitală permite realizarea unei imagini tridimensionale a sânului, astfel încât anomaliile de la nivelul glandei sunt mult mai ușor de observat, chiar și la pacientele cu țesut mai dens. În plus, mamografia cu tomosinteză implică expunerea la o doză redusă de radiații și o compresie mai ușoară a sânului, prin urmare disconfortul pe care îl simte pacienta în timpul investigației este minor. În cazul în care mamografia nu este indicată sau sunt necesare verificări suplimentare, poate fi realizat un examen RMN mamar cu substanță de contrast. Biopsia rămâne însă singura metodă prin care se poate pune un diagnostic cert, stabilind dacă tumora este benignă sau malignă.

În funcție de tipul și de stadiul tumorii, tratamentul pentru cancerul de sân poate include intervenția chirurgicală, chimioterapia, radioterapia, hormonoterapia sau imunoterapia. Tratamentul trebuie să fie unul multimodal, cu implicarea unor specialiști din diferite domenii medicale (chirurgi sau ginecologi, oncologi, radioterapeuți, radiologi, anatomopatologi), iar terapia trebuie să fie urmată de o monitorizare atentă a pacientei, pe termen lung, pentru a preveni recidiva.

Centrul Oncologic SANADOR asigură acest tratamentul multimodal integrat pentru cancerul de sân, de la diagnostic avansat la tratamente moderne, care și-au dovedit eficiența în studiile cele mai recente, și monitorizare pe termen lung.

Pentru a asigura informații relevante și sprijin pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sânului, la Centrul Oncologic SANADOR funcționează Academia de Senologie. Educația pentru sănătate și consilierea pacientelor cu probleme mamare reprezintă o prioritate pentru specialiștii SANADOR.

Octombrie este Luna conștientizării cancerului de sân, o campanie internațională de informare prin care femeile sunt încurajate să meargă periodic la medic, pentru screeningul și diagnosticul precoce al afecțiunilor mamare. Dacă este descoperit din timp, cancerul de sân poate fi vindecat, iar pacientele își pot recâștiga o bună calitate a vieții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”