Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților acces la intervenții chirurgicale avansate, realizate minim invaziv, laparoscopic sau robotic, după cele mai recente protocoale de tratament internaționale. Intervențiile sunt efectuate de echipe medicale de prestigiu, cu numeroase stagii de pregătire, experiență vastă și rezultate de succes.
Pentru chirurgia robotică, Spitalul Clinic SANADOR deține sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical din lume. Datorită tehnologiei de înaltă performanță – imagine tridimensională de înaltă rezoluție, instrumente articulate și precizie sporită –, sistemul robotic da Vinci Xi permite o acuratețe de excepție a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun.
Alte beneficii pentru pacient: mai puține complicații (precum infecțiile), durere și sângerare reduse, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, recuperare rapidă și perioadă de spitalizare mai scurtă.
Teoretic, orice intervenție chirurgicală cu indicație pentru laparoscopie poate fi realizată și prin abord robotic. Practic, chiar dacă prin abord robotic se pot efectua fără probleme și intervenții de complexitate redusă (de exemplu, colecistectomii sau apendicectomii), beneficiile chirurgiei robotice sunt cu atât mai mari cu cât intervențiile sunt mai extinse și se desfășoară în spații mai înguste.
Decizia asupra tipului de intervenție chirurgicală trebuie luată în urma discuției dintre pacient și medicul chirurg, în care să fie explicate opțiunile disponibile și dacă este posibilă și recomandată intervenția prin chirurgie robotică.
Printre numeroasele proceduri chirurgicale din sfera chirurgiei generale ce pot fi realizate robotic la Spitalul Clinic SANADOR se numără rezecțiile de colon și rect, intervenții chirurgicale din sfera patologiei pancreatice, splenectomii, intervenții din sfera chirurgiei bariatrice, tratamentul herniilor abdominale ventrale și inghinale, tratamentul herniilor hiatale și al bolii de reflux gastroesofagian. De asemenea, prin intermediul chirurgiei robotice se pot realiza intervenții chirurgicale din sfera ginecologiei, precum histerectomii, miomectomii, chirurgia endometriozei.
„Abordul robotic, datorită avantajelor tehnologice (imagine 3D HD, instrumente articulate și precizie sporită), permite o acuratețe superioară și siguranța menajării structurilor nervoase, cu prognostic operator mai bun”, explică Dr. Bogdan Marțian, șeful Secției Chirurgie Generală din Spitalul Clinic SANADOR.
În Urologie, chirurgia robotică este recomandată de primă intenție pentru prostatectomii, intervenții prin care este îndepărtată chirurgical prostata, parțial sau în întregime. De asemenea, chirurgia robotică este recomandată pentru nefrectomii parțiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie.
„În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare și, foarte important, prezervarea sfincterului uretral și a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcțională mai bună a continenței și a potenței”, a explicat Conf. Dr. Constantin Gîngu (foto), medic primar Urologie cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică, coordonatorul Departamentului de Chirurgie Urologică Oncologică și Reconstructivă din Spitalul Clinic SANADOR.