Valvulopatiile, adică bolile valvelor inimii, pot duce la insuficiență cardiacă și pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate eficient. În stadii avansate, singurul tratamentul posibil este o operație la inimă, necesară pentru repararea valvei afectate (valvuloplastie) sau pentru înlocuirea acesteia (protezare valvulară).
Din fericire, în prezent, aceste intervenții chirurgicale se pot realiza și prin proceduri minim invazive, care asigură o recuperare mai rapidă a pacientului, o durată scurtă de spitalizare și implică riscuri semnificativ mai mici comparativ cu operația pe cord deschis.
Printre cele mai frecvente afecțiuni ale valvelor inimii care pot beneficia de tratament minim invaziv se numără stenoza aortică și insuficiența mitrală. Repararea chirurgicală a valvei afectate are ca scop corectarea rupturilor sau a găurilor apărute în valva cardiacă, prin îndepărtare de țesut sau prin separarea cuspelor.
În cazul stenozelor valvulare, tratamentul vizează lărgirea valvei îngustate, astfel încât sângele să poată circula normal la nivelul inimii. Intervențiile pe cord deschis pot fi înlocuite cu o procedură modernă, minim invazivă, numită valvuloplastie cu balon, care este indicată în special pacienților care nu ar putea suporta operația clasică.
Valvuloplastia este o procedură de cardiologie intervențională care implică inserarea unui cateter (un tub subțire, flexibil) printr-o arteră de la nivelul unui braț sau de la nivel inghinal și ghidarea acestuia până la valva care trebuie reparată. Aici, medicul va umfla un mic balon aflat în capătul cateterului, pentru a lărgi valva cardiacă stenozată. Ulterior, balonul va fi dezumflat și îndepărtat.
Atunci când valva cardiacă nu mai poate fi reparată prin aceste intervenții, este necesară înlocuirea ei cu o proteză mecanică sau biologică. Astfel, valva distrusă va fi îndepărtată, iar în locul ei va fi montată o valvă artificială, care va prelua funcția acesteia. Procedura se numește protezare valvulară și este deosebit de complexă, necesitând o echipă chirurgicală foarte experimentată și echipamente medicale de ultimă generație. Cele mai multe operații de protezare valvulară sunt indicate pentru înlocuirea valvei mitrale sau a valvei aortice.
De cele mai multe ori, înlocuirea unei valve cardiace necesită operație pe cord deschis. Totuși, în anumite cazuri atent selecționate, tratamentul se poate realiza și minim invaziv, endovascular. Un exemplu în acest sens este înlocuirea transcateter a valvei aortice (TAVI), soluția salvatoare pentru pacienții cu stenoză aortică severă, care nu ar putea suporta operația pe cord deschis.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu boli valvulare beneficiază de tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin metode minim invazive, în funcție de indicația medicală. La Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile cardiovasculare se pot realiza prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică cu echipamente performante 3D și 4K. De asemenea, pacienții au acces și la tratamente endovasculare, realizate cu angiografe ultraperformate Philips Azurion 7.
Printre procedurile minim invazive pentru tratamentul chirurgical al valvulopatiilor se numără inclusiv valvuloplastiile și TAVI. Toate intervențiile cardiovasculare se desfășoară în noul bloc operator complet digitalizat de la Spitalul Clinic SANADOR, care este conectat la o Secție de Terapie Intensivă cardiovasculară complet digitalizată.