Mediastinul are un rol fiziologic foarte important și este delimitat de cei doi plămâni. De asemenea, mediastinul include structuri anatomice importante, precum inima, pericardul, aorta, vena cavă, esofag, ganglioni mediastinali, etc. Din acest motiv, mediastinul poate fi sediul multor afecțiuni, necesitând o explorare mai amănunțită.
Mediastinoscopia este o procedură diagnostică minim invazivă de chirurgie toracică, prin intermediul căreia se investighează mediastinul, adică organele din interiorul cutiei toracice cu excepția plămânilor.
Având în vedere că abordul mediastinului este chirurgical, odată cu evoluția tehnologiilor medicale, s-au dezvoltat tehnici minim invazive de chirurgie toracică, precum mediastinoscopia, care reduc semnificativ impactul unei astfel de proceduri asupra pacientului prin evitarea toracotomiei (deschiderea cavității toracice), întrucât sunt necesare investigații precise și de mare finețe pentru stabilirea diagnosticului de certitudine al afecțiunilor pulmonare și pleurale. Mediastinoscopia are rol diagnostic, dar poate fi utilizată și în scop terapeutic, pentru ameliorarea unor simptome provocate de patologiile de la nivelul cavității toracice.
Mediastinoscopia este practicată în scop diagnostic atunci când se suspicionează unele patologii neoplazice (cancer pulmonar, tumori mediastinale, adenopatii mediastinale), infecții (tuberculoza pulmonară), patologii inflamatorii (sarcoidoza). Prin intermediul mediastinoscopiei sunt recoltate biopsii (probe de țesut) în vederea stabilirii rezultatului histopatologic de certitudine.
Mediastinoscopia este o procedură minim invazivă, care presupune explorarea mediastinului cu ajutorul mediastinoscopului. Aparatul este în fapt un tub flexibil dotat cu o cameră video și sursă de lumină, care se introduce în mediastin printr-o incizie fină deasupra claviculei. Astfel, abordul mediastinal este facil și permite biopsierea sau practicarea unor manevre chirurgicale minim invazive.
Recuperarea după efectuarea mediastinoscopiei este rapidă și ușor de tolerat, având în vedere aspectul minim invaziv al intervenției. Spitalizarea este minimă, iar pacientul își poate relua activitățile zilnice imediat după procedură, în absența complicațiilor.
Mediastinosopia îndeplinește un rol foarte important în decelarea și diagnosticarea tumorilor de la nivelul cavității toracice, fiind una dintre principalele metode prin care se pot recolta probe de țesut atât pentru stabilirea diagnosticului, cât și pentru stadializarea cancerului pulmonar.
La Spitalul Clinic SANADOR, mediastinoscopia este realizată de chirurgi toracici cu experiență vastă în domeniul patologiilor toraco-mediastinale, sub anestezie generală pentru confortul deplin al pacientului, dar și pentru o mai amplă abordare în siguranță a unor zone dificile din punct de vedere tehnic. Departamentul de Chirurgie Toracică utilizează echipamente moderne și tehnologii avansate pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor traheo-bronho-pulmonare, ale peretelui toracic și ale organelor mediastinale.
La SANADOR, pe perioada verii, pacienții cu afecțiuni pulmonare beneficiază de prețuri speciale pentru mediastinoscopie!