Când este recomandată kinetoterapia la bebeluși

Data publicării:
bebelus

Multe mame sunt îngrijorate că bebeluşul lor nu are capul perfect rotund, ci prezintă deformări la nivelul cutiei craniene. În termeni medicali, această problemă tot mai des întâlnită în ultima perioadă se numeşte plagiocefalie.

Aproximativ 30% dintre copiii care se nasc anual au deformări la nivelul cutiei craniene. Explicaţia specialiştilor este însă una cât se poate de simplă.

Putem să avem o cauză fie datorată formei uterului mamei, datorită abdomenului care poate să fie foarte strâns în acea perioadă. Putem să vorbim despre copiii care provin dintr-o sarcină gemelară, putem să vorbim despre o naştere care poate să fie instrumentală, adică s-au folosit fie forceps, fie ventuze, care pot modifica poziţia craniului”, afirmă Elena Căciulan, preşedinte al Federaţiei Române a Asociaţiilor de Kinetoterapie.

În multe cazuri, forma turtită a capului este însoţită şi de o altă afecţiune: torticolis, adică de o înclinare a capului, care trebuie, de asemenea, tratată.

Diagnosticul se pune mai întâi în cabinetul medicului pediatru. Deşi poate suna alarmant pentru orice părinte, plagiocefalia se poate corecta, mai ales dacă a fost identificată la timp.

„Se fac mişcări speciale în care se solicită şi se mobilizează foarte bine articulaţia scapulo-femurală a capului copilului. Pot să ne apară asimetriile la nivelul bazinului. Trebuie lucrate membrele superioare. Trebuie lucrată mişcarea aceasta de rotaţie la nivelul capului, pentru că avem o rotaţie unilaterală şi este bine să solicităm copilul să întoarcă căpşorul şi într-o parte şi în alta”, afirmă Elena Căciulan, preşedinte al Federaţiei Române a Asociaţiilor de Kinetoterapie.

Şedinţele de kinetoterapie trebuie făcute în fiecare zi. De asemenea, este important ca şi părinţii să lucreze acasă cu bebeluşul. Specialiştii au pentru ei câteva recomandări.

„De cele mai multe ori când copilul este mic, el nu doarme pe burtică pentru că familiei îi este teamă să nu păţească ceva, de aceea începând de la 1 lună el ar trebui să stea 10 minute sub supravegherea familiei pe burtică la 2 luni 20 de minute, la 3 luni 30 de minute de asemenea, sub supravegherea familiei este important să stea culcat lateral şi pe o parte şi pe cealaltă. Trebuie să fie ajutat la stimularea rostogolirii”, spune Elena Căciulan, preşedinte al Federaţiei Române a Asociaţiilor de Kinetoterapie.

Medicii spun că şedinţele de kinetoterapie trebuie făcute până când bebeluşul împlineşte nouă luni. După această vârstă, recuperarea este mult mai dificilă. În plus, în cazurile severe, specialiştii pot indica şi purtarea unei căşti speciale 23 de ore din 24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...