Kinetoterapia, pas important în recuperarea pacienților oncologici. Programe adaptate în funcție de tipul de cancer
În lupta împotriva cancerului, fiecare detaliu contează. În ultimii ani, s-a pus tot mai mult accent pe îngrijirea holistică a pacienților oncologici, recunoscându-se că tratamentele convenționale, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, trebuie completate de intervenții care să susțină recuperarea fizică și psihică a pacienților. Un element esențial în acest puzzle complex este kinetoterapia.
Kinetoterapia joacă un rol crucial în îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici. Aceasta nu doar că ajută la refacerea capacității fizice după tratamentele agresive, dar contribuie și la ameliorarea simptomelor asociate cancerului și tratamentelor acestuia, cum ar fi oboseala, durerea și pierderea masei musculare.
Statisticile arată că pacienții care beneficiază de programe de kinetoterapie bine structurate prezintă o mai bună funcționalitate fizică și o calitate a vieții superioară comparativ cu cei care nu urmează astfel de programe. În plus, kinetoterapia poate juca un rol preventiv, reducând riscul de recidivă (Conform European Society for Medical Oncology) și ajutând pacienții să mențină un stil de viață activ și sănătos.
Pentru a afla mai multe despre recuperarea medicală a pacienților oncologici am stat de vorbă cu o parte din echipa Kinetic Sport & Medicine Caramfil. Au răspuns întrebărilor: Dr. Ioana Radu -medic recuperare medicală, Dragoș Rusu - kinetoterapeut și manager Kinetic Sport & Medicine Caramfil, Alexandra Rusu – kinetoterapeut și Andrei Nicolae - kinetoterapeut și trainer.
Recuperarea medicală, un pas important în îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici
Programele de recuperare medicală sunt extrem de importante pentru pacienții oncologici, mai ales în momentele în care acestea completează tratamentele aplicate: ,,Programele de recuperare pentru pacienții oncologici sunt gândite pentru a le îndeplini nevoile în funcție de tipul de cancer și de tratamentul oncologic aplicat”, explică Dr. Ioana Radu.
Medicul mai precizează că în programele de recuperare este importantă și atitudinea pacientului: ,,Implicarea cât mai activă a pacientului, dar și a familiei este crucială pentru succesul recuperării și a îmbunătățirii calității vieții. Echipa de recuperare este aproape de pacient la fiecare pas și va ajuta la redobândirea funcționalității de dinainte de boala, precum şi la creșterea și menținerea unui tonus muscular și a unei mobilități articulare cât mai aproape de normalitate”.
Despre recuperarea medicală
,,Țelul recuperării medicale în oncologie este să ajute pacienții să se întoarcă la un nivel normal de funcționalitate și independentă, dar și să îmbunătățească calitatea vieții atât din punct de vedere fizic, emoțional și social”, susține medicul de recuperare medicală.
Dificultăți pe care pacienții le întâlnesc în proces
Drumul către recuperarea medicală nu este întotdeauna unul simplu. Există diferite dificultăți pe care pacienții le întâlnesc în proces și sunt abordate prin servicii integrate; despre acestea ne-a vorbit Dr. Ioana Radu, numindu-le pe cele mai comune:
- Managementul durerii – kinetoterapeutul poate ajuta prin diverse abordări prin terapia durerii
- Depresia – susținere morală din partea familiei și ajutor din partea psihologului, întreținerea relațiilor sociale, terapie medicamentoasă după caz
- Anumite incapacități postoperatorii – exersarea ADL-urilor (activities of daily living) cum ar fi: mâncatul, îmbrăcatul, spălatul, mersul la toaleta, scrisul de mână, gătitul și activități normale în casa.
Totodată, nevoile pacienților în ceea ce privește recuperarea medicală sunt și un factor important de care doctorii țin cont: ,,susținerea din partea membrilor familiei și a personalului medical, managementul durerii, menținerea unei stări psihice cât mai bune, menținerea în limite normale a tonusului muscular și a funcționalității articulare”, susține Dr. Radu.
Kinetoterapia în funcție de tipul de cancer
Medicul specialist în recuperare medicală ne explică că în cazul cancerului de sân, de exemplu, recuperarea funcției membrelor superioare este esențială la gestionarea durerii postoperatorii: ,,În general postoperator pacientele cu cancer de sân și cu limfadenectomie totală sau parțială pot avea următoarele complicații: sindromul de web axilar sau limfedemul membrului superior.
Sindromul de web axilar – se prezintă sub forma unui cordon dur la nivelul țesutului subcutanat de unde au fost scoși ganglionii, acesta putând-se extinde de la nivelul axilei și către braț sau chiar la nivelul toracelui. Kinetoterapia aplică exerciții diverse cu scopul de a întinde țesuturile precum si a flexibiliza și menține amplitudinea mișcării în articulația umărului. Exercițiile sunt extrem de importante atât preoperator cât și postoperator.
Limfedemul – reprezintă acumularea de limfă la nivelul membrului superior în urma evadării totale sau parțiale a lanțului ganglionar axilar. Pacienta poate avea senzația de furnicătură, oboseală și îngreunarea membrului. Tratamentul limfedemului este făcut de fizioterapeutul specializat în aceasta tehnică: terapia decongestionantă completă – drenaj manual, terapia compresivă – bandajarea cu multe straturi, bandajarea cu 2 straturi, împachetări cu fașa elastică, gimnastică medicală sub compresie. Tratamentul se executa 10-12 zile consecutive. Apoi urmează faza de menținere - 6 luni.
Pentru pacienții cu cancer colorectal, programele de kinetoterapie sunt cu totul diferite. În aceste cazuri, strategiile de kinetoterapie au ca scop restabilirea funcției intestinale și a capacității de a face față oboselii cronice. ,,Cea mai eficientă strategie de kinetoterapie pentru a ajuta la restabilirea funcției intestinale este exercițiul fizic moderat (mers rapid pe jos, exercițiu aerobic, gimnastică medicală, etc.) cu o frecvență crescută (5 – 6 zile pe săptămână) timp de aproximativ o oră.” relatează medicul.
Există studii relevante care arată eficiența kinetoterapiei la pacienții oncologici. Dr. Ioana Radu împărtășește două dintre aceste studii cu noi: ,,În urma unui studiu, s-a demonstrat că pacienții care suferă de cancer de colon în stadiile I-III și care fac exerciții fizice, au reușit să reducă riscul cancerului de colon, posibil letal, cu până la 61%, în comparație cu persoanele care au făcut exercițiu fizic mai rar. Un alt studiu care a implicat subiecți cu cancer de colon în stadiul III a constatat că supraviețuitorii cancerului care au făcut exerciții fizice în mod regulat timp de aproximativ o oră, șase zile pe săptămână, au izbutit să diminueze riscul declanșării recurenței cancerului de colon cu până la 49%”.
În cazul pacienților cu cancer pulmonar, kinetoterapia poate contribui la îmbunătățirea capacității respiratorii și la gestionarea dispneei. La rândul său, Dragoș Rusu – manager și kinetoterapeut în cadrul Kinetic Sport & Medicine Caramfil precizează: ,,Pacienții cu cancer pulmonar suferă frecvent de decondiționare fizică, scăderea capacității de a face efort, scăderea calității vieții. De aceea, este necesară recuperarea respiratorie. După tratarea cancerului pulmonar, pacienții experimentează simptome precum: dispnee, scăderea rezistenței la efort, chiar și în timpul unor activități normale cum ar fi mersul. Postoperator, se execută împreună cu kinetoterapeutul exerciții de respirație, exerciții de tuse pentru a expectora corect, exerciții de mobilizare și mers. Recuperarea respiratorie este compusă din exerciții care încearcă să îmbunătățească tehnicile de respirație pentru a reduce dispneea, a crește fluxul de aer către plămâni, a întări musculatura asociată procesului de respirație”.
Kinetoterapia poate să fie adaptată pentru a ajuta și pacienții cu cancer de prostată să își îmbunătățească controlul vezicii urinare și să își gestioneze disconfortul pelvian post-tratament. ,,Kinetoterapia joacă un rol important în gestionarea problemelor de vezică urinară. Se pot folosi exerciții pentru întărirea mușchilor planșeului pelvin, mușchi responsabili de controlul vezicii urinare. Se folosesc exerciții Kegel care implică conștientizarea, contracția și relaxarea acestor mușchi. Pentru gestionarea disconfortului pelvian, kinetoterapia poate include tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, tehnici de mindfulness și exerciții de stretching. Acestea ajută la reducerea tensiunii musculare și la ameliorarea durerii. Exercițiile pentru core stability pentru întărirea musculaturii abdominale pot influența atât postura, cât și controlul vezicii urinare”, povestește Alexandra Rusu, kinetoterapeut în cadrul aceleiași rețele.
În ceea ce privește pacienții cu cancer ovarian, anumite tehnici de kinetoterapie pot îmbunătăți mobilitatea și pot gestiona aderențele abdominale postoperatorii. Alexandra Rusu ne detaliază exerciţiile de mobilizare și stretching, esențiale pentru menținerea și îmbunătățirea mobilității generale și specifice regiunii abdominale: exerciții de întindere pentru regiunea abdominală, mobilizarea trunchiului, masajul terapeutic și tehnici de eliberare miofascială, masajul abdominal blând, eliberarea miofascială, tehnicile de respirație, hidrokinetoterapia.
Beneficiile kinetoterapiei în procesul de recuperare a pacienților după tratamentul oncologic
Kinetoterapia aduce diverse beneficii pacienților oncologici și îi ajută în procesul de recuperare. Dragoș Rusu, kinetoterapeut și manager al Kinetic Sport & Medicine Caramfil, spune că printre principalele beneficii pe care le aduce kinetoterapia sunt: ,,îmbunătățirea funcției și mobilității, gestionarea durerii, îmbunătățirea forței și a rezistenței, sprijinirea independenței și a calității vieții”.
,,Kinetoterapia are rol în îmbunătățirea mobilității pacienților oncologici, utilizând o varietate de tehnici specializate”, adaugă kinetoterapeutul. Acestea pot include exerciții de rezistență, exerciții aerobice și tehnici de stretching, fiecare avand beneficii și particularități proprii.
Concomitent, kinetoterapia se arată a fi eficientă și în gestionarea efectelor secundare ale tratamentului oncologic, cum ar fi oboseala, durerea sau limitările de mobilitate: ,,Kinetoterapia ajută la gestionarea durerii pacienților oncologici, prin implementarea unor tehnici specifice care au drept scop atenuarea disconfortului. În terapia manuală, terapeutul utilizează mâinile pentru a mobiliza țesuturile moi și articulațiile, îmbunătățind astfel circulația și reducând durerea.
Prin gestionarea eficientă a durerii, kinetoterapia poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților oncologici. Reducerea durerii poate duce la îmbunătățirea somnului, creșterea mobilității și îmbunătățirea stării generale de bine”, detaliază Dragoș.
Dr. Ioana Radu – medic recuperare medicală – face o precizare importantă: ,,Țelul echipei este să ajungă la următoarele rezultate: un bun management al durerii, îmbunătățirea funcției normale a intestinelor și a vezicii urinare, îmbunătățirea statusului nutrițional, îmbunătățirea condiției fizice și a rezistenței la efort, reducerea numărului de spitalizări.”
Ce implică relația dintre kinetoterapeuți și pacienții oncologici
,,În primul rând, sesiunile de kinetoterapie ar trebui să țină cont de stadiul și de evoluția bolii. Prin discuții cu pacientul, specialistul poate ajunge la clasificarea unor obiective de bază în vederea îmbunătățirii calității vieții pacientului, dar și a familiei acestuia. Un kinetoterapeut se va interesa de constituția pacientului, vârsta, sexul, afecțiunea existentă, stadiul evoluției, tipul de activitate pe care îl desfășoară sau existența altor afecțiuni, atunci când propune un program de exerciții. După efectuarea evaluării preliminare, se stabilesc obiectivele specifice pentru pacient și se selectează cele mai potrivite exerciții.” Relatează Dr. Radu.
O altă componentă importantă în relația oncolog-kinetoterapeut-pacient este și atitudinea pe care pacienții o au pe parcursul tratamentului. Despre asta ne-a vorbit și kinetoterapeutul Andrei Nicolae: ,,Este important ca pacienții să rămână activi în timpul şi după tratamentul cancerului. Este vitală comunicarea pacient-terapeut și menținerea ei pe tot parcursul procesului de recuperare. Feedback-ul continuu este esențial pentru terapeut și pentru medic, pentru ca aceștia să poată înțelege exact starea fizică și psiho-emoțională a pacienților. Educația continuă din punct de vedere kinetoterapeutic ajută la oferirea de informații pacientului și familiei acestuia privind statusul său la momentul externării și efectuarea de exerciții la domiciliu.”
Colaborarea dintre medicul oncolog și kinetoterapeut joacă si ea un rol important: ,,Abordarea interdisciplinară în contextul îngrijirii oncologice este un proces care implică o echipă largă de profesioniști din domeniul sănătății, cu scopul comun de a îmbunătăți rezultatele pacienților. Medicul oncolog împreună cu kinetoterapeutul lucrează împreună pentru a elabora un plan de îngrijire personalizat pentru pacienți, care să abordeze toate aspectele legate de sănătatea lor, de la diagnostic și tratament, la recuperare și îngrijirea de lungă durată.”
Cum arată un plan de tratament care îmbină terapia medicală cu kinetoterapia
Managerul Kinetic Sport & Medicine Caramfil, Dragoș Rusu, ne explică procesul pe care îl implică stabilirea unui plan de tratament: ,,Implementarea recuperării medicale în planul de tratament al pacientului începe cu o evaluare a stării acestuia. Aceasta poate include o evaluare a nivelului de durere, a capacității de mișcare și a oricăror simptome specifice cancerului. Pe baza acestei evaluări, terapeutul va stabili obiective de tratament și va crea un plan personalizat de terapie fizică. Acest plan este monitorizat și ajustat pe măsură ce starea pacientului se schimbă, asigurând astfel că procesul de recuperare rămâne eficient și relevant pentru nevoile pacientului. Unul dintre obiectivele principale ale recuperării medicale este combaterea sedentarismului. Activitatea fizică regulată și exercițiile adaptate nevoilor individuale pot preveni deteriorarea stării fizice și pot stimula funcțiile vitale ale organismului.”
,,Ședințele de kinetoterapie trebuie să fie coordonate obligatoriu de către specialistul kinetoterapeut. Programele de exerciții pot fi împărțite în exerciții de forță, stretching, coordonare și respirație, în funcție de recomandările medicului oncolog. Exercițiile pot varia ca și număr de repetări și dificultate, în funcție de evoluția procesului de recuperare. Alături de ședințele de kinetoterapie, unii pacienți pot beneficia și de terapie manuală, mai specific drenaj limfatic, stretching muscular sau mobilizări articulare”, spune Andrei Nicolae, kinetoterapeut și trainer, Kinetic Sport & Medicine Caramfil.
Serviciile integrate pentru pacienții oncologici, care includ atât tratament medical, cât și kinetoterapie, sunt considerate extrem de importante, iar planurile de tratament sunt gândite de cele mai multe ori de o echipă medicală. Ioana Radu conchide: ,,Echipa care trebuie să se ocupe de un astfel de pacient trebuie să conțină: oncolog, specialiști în recuperare medicală – medic specialist de recuperare medicală, kinetoterapeut, psihiatru sau psiholog, nutriționist, medici în specialități apropiate tipului de cancer tratat. Este importantă colaborarea între toți membrii echipei pentru rezultate cât mai bune și mai personalizate”.
Kinetoterapia reprezintă o punte vitală între medicina tradițională și recuperarea completă a pacientului. Prin abordări personalizate și tehnici inovatoare, kinetoterapia oferă nu doar o ameliorare a simptomelor, dar și o îmbunătățire a calității vieții. Fie că este vorba de recuperare după accidente, gestionarea afecțiunilor cronice sau optimizarea performanței sportive, kinetoterapia se adaptează nevoilor individuale, promovând autonomia și încurajând un stil de viață activ și sănătos.
- Etichete:
- cancer
- regina maria
- kinetoterapie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News