Tratarea pacienţilor e o artă, la propriu, pentru un doctor din Timişoara. Medicul ORL-ist nu doar că îşi ajută pacienţii să învingă boala, dar îi şi învaţă să iubească frumosul. Şi cum altcumva o poate face mai bine decât prin propriul exemplu. La finalul zilei de lucru, medicul pictează, iar tablourile sunt expuse în cabinetul său.
Medic, profesor şi pictor. Două profesii şi o mare pasiune pe care Nicolae Balica reuşeşte să le îmbine cu succes.
„Din păcate, nu am făcut niciun fel de pregătire în ceea ce priveşte pictura sau desenul. Totul este de la Dumnezeu şi am vrut să-l dezvolt de-a lungul timpului pentru că şi munca de cadru didactic sau de medic ne încarcă cu anumite emoţii şi pozitive şi negative”, spune Nicolae Balica, medic.
Locul preferat din lume al doctorului e Parisul, iar asta se vede în creaţiile sale ori în modul în care şi-a decorat cabinetul. La fel de important e şi oraşul natal.
„Aceasta este denumită sala Paris, în care avem opera Garnier. Lucrările din această sală sunt grafică. Avem Catedrala Notre-Dame, Domul Invalizilor şi Pdul Alexandru al III-lea. Fiind timişorean, mi-am dorit ca una dintre încăperi să fie denumită sala Timişoara. În această încăpere observăm mai multe grafice cu imagini din Timişoara, atât din centrul istoric, cu Domul Romano-Catolic, Sfântul Gheorghe, cât şi opera din Timişoara în varianta veche”, afirmă Nicolae Balica, medic.
Prin artă se realizează mai rapid o legătură cu pacientul, e convins medicul.
„Mi-am dorit să fie foarte multă culoare pentru ca pacienţii să nu fie stresaţi în momentul în care se prezintă la medic. Această culoare am reprezentat-o în special prin peisaje”, spune Nicolae Balica, medic.
„Majoritatea îmi cer detalii. Tot timpul mă întreabă dacă domnul doctor mai are timp pentru pictură. Şi am spus că este felul lui de a se relaxa. Îi place să fie activ şi îi umple sufletul. De aceea şi continua să facă acest lucru”, afirmă Rodica Kontro, colegă.
Pasiunea pentru pictură nu îi răpeşte din timpul dedicat meseriei. Dovadă că recent, a avut o reuşită profesională de excepţie - a redat auzul unui copil.
„Chiar anul acesta pregătirea mea profesională a fost încununată cu efectuarea unui implant cohreal. Această operaţie reprezintă posibilitatea de a reabilita auzul copiilor care se nasc surzi şi ar devein surdo-muţi”, afirmă Nicolae Balica, medic.
Nicolae Balica face oamenii bine la Spitalul Municipal de Urgenţă din Timişoara şi e şef de lucrări la Universitatea Victor Babeş. Şi se poate lăuda cu peste 400 de tablouri pictate.