Ministrul Educației Ligia Deca evită să răspundă clar la întrebări despre neregulile semnalate de Digi24 în școlile sanitare postliceale. Posturile din spitale rămân neocupate, în timp ce asistenții ies pe bandă rulantă chiar dacă unii dintre ei nu știu nici măcar să scrie.
Jurnalista Digi 24 Carla Tănasie a realizat mai multe reportaje pe această temă de-a lungul timpului și a semnalat nereguli cu privire la școlile postliceale din România, însă nu a primit niciun răspuns din partea factorilor de decizie din Educație.
Într-o conferință de presă, Digi24 a solicitat, din nou, un punct de vedere al ministrului Educației cu privire la neregulile din școlile postliceale sanitare, însă Ligia Leca nu a putut oferi un răspuns.
„Nu vă pot spune ce s-a întâmplat acum doi ani. Dacă aveți dovezi curente cu privire la încălcare de legislație, vă rog să ni le aduceți la cunoștință și cred că acest dialog nu trebuie să fie unul bilateral, având în vedere că suntem la o conferință de presă unde cred că interesul este pentru acest eveniment”, a transmis Ligia Deca.
Mii de asistenți ies pe bandă rulantă din școlile postliceale din România, în timp ce spitalele se confruntă cu o lipsă acută de personal. Dintre absolvenți, doar aproximativ 10% reușesc să treacă de concursurile din spitale, în timp ce alții nu știu nici măcar să scrie. Școlile postliceale sanitare au devenit fabrici de bani, deoarece oricine poate deveni asistent în România, atât timp cât își permite să plătească taxa.
„Legea ne permite să-i înscriem cu bacalaureat sau fără bacalaureat și fără limită de vârstă. Și la 70 de ani dacă vrea să facă școala pentru el, nu-l refuzăm”, a declarat directoarea unei școli postliceale, în investigația „Cum au devenit postlicealele sanitare fabrici de bani. Deși scot absolvenți pe bandă rulantă, posturile din spitale rămân neocupate”, parte a campaniei Pacient în România, realizată de Carla Tănasie.
Editor : Ș.A.